Jaka herbata stawia na nogi?

Started by mariusz, 01 July, 2011, 12:06:43 PM

Previous topic - Next topic

tjsan

Z kosztem matchy to bym nie przesadzał - przyzwoita usucha do codziennego picia mieści się w przedziale 15 - 25 $ / 50 g, więc nie są to bajońskie sumy.
..Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości.

mariusz

Nas regularnie odwiedzają osoby które kupują właśnie matche do tych celów i nie kryją się z tym. Tak swoją drogą miałem okazję do kupienia najlepszej ponoć w europie koichy, ale cena w okolicy 300 zł za 20 gramową puszeczkę skutecznie mnie od tego odwiodła :)

W zakresie samego tematu, wszystko jest bardzo indywidualne. Pamiętam jak wiele lat temu ogromne działanie czułem jak miałem okazję wypić zwykłej senchy z żeńszeniem...

tjsan

Najlepszą konkursową koiche z Marukyu widziałem za 4,200 ¥ (~52 USD) / 20 g, a zatem 300 zł to cena z kosmosu - zapewne kilku pośredników skutecznie zawyżyło jej cenę (rzekoma ultra wysoka jakość również wydaje się wątpliwa).

Co do senchy; nawet przeciętnej jakości potrafi okazać się niezwykle pobudzająca - dla osób wrażliwych na kofeinę aż za bardzo.
..Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości.

mariusz

Ta akurat była na specjalnie zamówienie robiona dla urasenke w pradze. Od plantatora 1 pośrednik.

Tymah

Quote from: tjsan on 03 October, 2011, 16:04:39 PM
Z kosztem matchy to bym nie przesadzał - przyzwoita usucha do codziennego picia mieści się w przedziale 15 - 25 $ / 50 g, więc nie są to bajońskie sumy.

Można kupić na ebayu jeszcze tańszą, tyle, że dosyć podłą - bo chińską. W każdym razie pobudza tak samo. ;)

ziomiwan

No nie wiem czy suma około 75zł 50gram jest niska...
Oczywiście nie jest to kosmos, ale jako picie jej w celach pobudzających organizm uważam troszkę za stratę pieniędzy. Oczywiście jeśli mamy ich nadmiar to nawet i parzonymi płatkami złota z matchą można się raczyć, ale to chyba nie w tym cel.
Matcha jest zbyt dobra i według mnie szlachetna, aby "chłeptać" ją w celach pobudzających.

Wolałbym za tę sumę kupić sobie Yerby i mieć spory jej zapas, a do tego bardzo duże pobudzenie organizmu. Ale wiąże się to też z tym ile pieniędzy chcemy przeznaczyć na te cele, ja jako student nie mogę sobie pozwolić na taki luksus jak matcha dla pobudzenia.
A jeśli kogoś stać to super i zazdroszczę!

Arkaszka

herbata mnie relaksuje, na nogi bardziej stawia mnie yerba

gooner92

A mnie dzisiaj obudziła baaardzo skutecznie zielona Gunpowder Temple of Heaven z dodatkiem imbiru. Jak ktoś będzie zainteresowany to chętnie napiszę jak ją przyrządziłem :)

begreen