Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?

Started by tripod, 20 April, 2011, 10:40:27 AM

Previous topic - Next topic

tripod

Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?Adam

tanhayi

60 to wcale nie tak mało;)

wydaje mi się. powtarzam. wydaję mi się że większość dobrych Oolongów z Wu Yi są o mniej więcej tym stopniu fermentacji.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

mariusz

60 % oksydacji to nie mało,  granica przebiega mniej więcej na Tie Guan Yin klasycznym (którego nie mamy w takim stopniu - ten który mamy ma ok 40 %).

Sformułowanie być może niefortunne (chodzi o "niższy stopień"), jednak od 60% oksydacji mają wszystkie ciemne oolongi z WuYi poza Tie Luo Chan oraz Bai Ji Guanem.

Więc łatwiej wymienić które są o wyższym stopniu - 60, 65 stopni ma Da Haong Pao, Shui Xian, Huang Guan Yin, Rou Gui, Dan Cong ma 70%, tak samo Oriental Beauty które ma 70-75% i jest bodajże najmocniej oksydowanym oolongiem.

krzysztofsf

Jeszcze kiedys czytalem, ze na upartego i na sle mozna Darjeeling  zaliczyc do bardzo mocno fermentowanych oolong, poniewz maja wczesniej przerywana fermentacje niz typowe czarne herbaty.