Czy ktoś może mi polecić herbatę białę i żółtą o najlepszym smaku

Started by tripod, 18 April, 2011, 12:26:13 PM

Previous topic - Next topic

tripod

Którą z herbat białych i żółtych można uznać za najlepszą w smaku ? Będę wdzięczny za podpowiedz, którą kupić.

tanhayi

Heh tripod, wszystko jest kwestią gustu. Gdyby ktoś się mnie spytał o moją ulubioną herbatę, nie odpowiedziałbym. Codziennie mam smaka na coś innego.

Białe?
Klasyka - White Monkey i Pai Mu Tan
Lepsze - White Darjeeling i Phoenix Pearl
Rozkwitające - Man Tian Xian Tao i Ba He Yu Die

Żółte?
Klasyka - Huang Xiao
Lepsze - Kekecha i Meng Ding Huang Ya i Huang Da Cha
Nie polecam - Ding Gu Da Fang...nie smakuje mi. Ale to kwestia tylko i wyłącznie mojego gustu

Nie wiem czy już piłeś, ale herbaty białe i żółte charakteryzują się delikatnym smakiem. Nie to co Oolongi czy Pu Ery czy nawet mocne zielone.

Tak jak mówię, zaraz ktoś może tu napisać i zaprzeczyć wszystkiemu co powiedziałem, bo ma inne zdanie;) Pozdrawiam
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

tripod

Quote from: tanhayi on 18 April, 2011, 17:53:03 PM
Heh tripod, wszystko jest kwestią gustu. Gdyby ktoś się mnie spytał o moją ulubioną herbatę, nie odpowiedziałbym. Codziennie mam smaka na coś innego.

Białe?
Klasyka - White Monkey i Pai Mu Tan
Lepsze - White Darjeeling i Phoenix Pearl
Rozkwitające - Man Tian Xian Tao i Ba He Yu Die

Żółte?
Klasyka - Huang Xiao
Lepsze - Kekecha i Meng Ding Huang Ya i Huang Da Cha
Nie polecam - Ding Gu Da Fang...nie smakuje mi. Ale to kwestia tylko i wyłącznie mojego gustu

Nie wiem czy już piłeś, ale herbaty białe i żółte charakteryzują się delikatnym smakiem. Nie to co Oolongi czy Pu Ery czy nawet mocne zielone.

Tak jak mówię, zaraz ktoś może tu napisać i zaprzeczyć wszystkiemu co powiedziałem, bo ma inne zdanie;) Pozdrawiam

To chyba trzeba będzie zamówić próbki w eherbacie i ocenić. Oolongi swoje juz wybrałem, czerwone też :)

ziomiwan

Ding Gu Da Fang jest całkiem niezła, nie jest wybitna, ale daje radę.
Mi żółte tak sobie smakują.

Co do białych podzielam zdanie kolegi wyżej ;)

Tymah

Z żółtych bezapelacyjnie prawdziwa Jun Shan Yin Zhen. Z białych dobrej jakości Bai Hao Yin Zhen.

tanhayi

Tak. Ale wiadomo że herbaty z tej plantacji znajdującej się w Fujian, są bardzo drogie i nie radzę rzucać się od razu na głębokie wody.;))
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

ziomiwan

I tak i nie.
Zawsze pamiętać trzeba o tym, że mamy różne smaki, różne preferencje smakowe, jednemu smakuje to, a drugi uważa, że jest to niezdatne do picia.

Trzeba znaleźć najlepszą dla siebie metodą prób i błędów.

Naz

Zamierzam wreszcie przy kolejnym zakupie wziąć białą i żółtą. Możecie mi wskazać herbaty o najbardziej intensywnym i złożonym smaku?

Naz

Wskażę co mam zamiar kupić. Mianowicie ma to być Huang Xiao Tea oraz Pai Mu Tan. Jak wypadają te herbaty w kategoriach, które wskazałem?

ziomiwan

Pai Mu Tan to herbata którą trzeba spróbować, całkiem niezły smak, bogaty trudny do sprecyzowania, napewno lekko kwiatowy. Smaczna, gładka herbata.

Dobra jest też White Monkey która charakteryzuje się nieco orzechowym posmakiem, a kwiatowego zapachu  trudno się tam doszukać.

Huang Xiao Tea nie piłem.
Piłem za to i mam jeszcze Ding Gu Da Fang, herbata niczym szczególnym mnie nie zaskoczyła, nie kupię jej już raczej ponownie, ale poszukam jakiejś innej lepszej. Oczywiście Tobie może posmakować ;)

jakub

Ding Gu Da Fang mi osobiście nie smakuje, ale Huang Xiao Tea jest naprawdę świetna =) Huang Da Cha jest bardzo specyficzna i mocna w smaku. Z żółtych bardzo dobra jest też Huoshan Huang Ya. Z białych? Ciężko stwierdzić, bo smakują mi wszystkie, więc polecam zarówno Pai mu tan jak i Long Zhu White, White Monkey...=)

mariusz

Jeśli zależy Ci na bogatym smaku białej lub żółtej herbaty to rzeczywiście najbardziej wyrazistymi są white monkey, pai mu tan, long zhu z białych, oraz huoshan huang ya i huang xiao z żółtych.

bardzo ciekawe też jest snow buds o lekko kasztanowej i dymnej nucie.

Naz

Dzięki za przekazanie swoich spostrzeżeń, które wykorzystam przy wyborze:)Lubię właśnie w herbatach tę dymną nutę i ciekawy jestem orzechowego posmaku. Trzeba dokonać wyboru, ale co się odwlecze, to nie uciecze:)