Herbaty aromatyzowane. Jakie lubicie?

Started by MaRcHeEf, 15 February, 2011, 20:57:13 PM

Previous topic - Next topic

MaRcHeEf

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jakie wam najbardziej smakują herbaty aromatyzowane. Najbardziej chodzi mi o czarne, choć może piliście jakieś inne dobre. Wiem, że większość "znawców" tematu beda na mnie warczeć, że czarna herbata aromatyzowana z dodatkami to nie herbata, że sie tego nie da pić itd. Jednak wiem, że większość ludzi którzy piją herbaty i to nie te z biedronki typu bejca wybiera właśnie aromatyzowane. Lubie pić zielone i białe herbaty, ale także lubię wypić sobie jakąś czarną aromatyzowaną herbatę w dobrym towarzystwie i przy dobrym filmie. Z doświadczenia wiem również, że herbata herbacie nie jest równa i że pod tą samą nazwą można kupić różne herbaty. Jedna będzie pyszna a druga będzie smakowac jak proszek do prania, więc proszę też o napisanie jaka herbata i gdzie kupiona najbardziej wam smakowala.

krzysztofsf

Kilka lat temu kupilem kilka herbat aromatyzowanych na wage w miejscowej herbaciarni. Jakies irish cream itp.
Gdy niedawno potrzebowałem metalowych puszek w ktorych kiedys trzymalem te herbaty, musialem dlugo je myc, plukac z oleistego osadu i wietrzyc kilka dni - zanim usunalem "aromaty" ze scianek.
Moge ci doradzic herbaty naturalnie aromatyzowane dzieki uprawie wraz z roznymi kwiatami czy innymi dobranymi intensywnie pachnacymi roslinami.
Ciekawa jest na przyklad China Lichee herbata czarna.

Ciekawe moga tez byc rozne mieszanki z naturalnymi dodatkam, nie wspomagane dodatkowym aromatem..
Jesli na pudelku pisze w skladzie "aromat" - nie brac, sama chemia.

MaRcHeEf

Tak się składa, że mam China Lychee kupioną na www.herbata-kawa.pl i jakoś mi nie przypadła do gustu. Może akurat z tego sklepu nie jest najlepsza. Jest taka opcja bo trochę więcej kupiłem od nich herbat i większość była okropna. Do wyrzucenia. Wiem o tym ze jest to chemia, ale gdybym miał unikać chemii to nie miałbym co jeść i pić. We wszystkim już jest chemia. Każdy z nas pije colę, soki itd , je plastikowe kurczaki, je hamburgery i pizze,  a wszystko to jest jedno wielkie gó..o.

Jednak opijając sprawę chemii może znasz jakieś dobre herbaty np naturalnie aromatyzowane?

krzysztofsf

Zobacz w eherbata z dodatkami owocow itp. Poczytaj komentarze.
Moge jeszcze dodac, ze zona bardzo chwali pu erh fitness, rowniez tutaj kupowany i nalezacy do herbat z dodatkami smakowymi, tyle, ze nie czarnych.

Moze spróbuj calkiem innych smaków?
Moge polecic http://eherbata.pl/produkt/opis/301  jako wyjatkowo smaczna i aromatyczna herbate. Naturalnie nie słodzimy.

Osobiście piję herbaty jednak bez chemii (chyba, ze nawozy i pestycydy) i bez cukru.

mariusz

Można powiedzieć że w końcu ktoś się odważył. Bardzo się cieszę że rozpocząłeś wątek tak bliski przecież wielu ludziom.

Nie da się ukryć że nie każdego kręci jedynie klasyka. Ja choć piję tylko klasykę, lubię badać te herbaciane drogi i nie uważam wcale że ktoś kto pije herbaty aromatyzowane to osoba innej kategorii, co więcej - mam świadomość że tak właśnie prawie każdy zaczyna, od zachwytu nad nieznanym i kuszącym aromatem.

Z tą opinią jak ta powyżej można się najczęściej spotkać we wszelkich dyskusjach około-herbacianych. Nie chcąc rozwijać tego wątku w tą stronę, wspomnę iż mam wielu znajomych, którzy szacunek oddają herbacie ze względu na aromat właśnie. Że jest on unikalny, egzotyczny, nowy, delikatny lub intensywny. Zdarzają się herbaty w których ten aromat doskonale uzupełnia smak danej herbaty, a nie zmienia go (bardzo istotna jest rada aby nie parzyć herbat wieloskładnikowych zbyt długo, wtedy trudno opanować wydające się smaki z różnych elementów mieszanki)

Wszyscy chyba wiedzą już że herbaty aromatyzowane nie pochodzą w 90% z tzw. aromatów naturalnych. Nie wszyscy wiedzą jednak jaka jest klasyfikacja.

Definicja aromatu naturalnego w 2010 roku się zmieniła i zostały zaostrzone przepisy na ten temat. Dotychczas, za aromat naturalny uważano oprócz aromatów pozyskanych z konkretnych owoców (np. truskawkowy z truskawki) również aromaty które naturalnie pozyskane zostały z innych owoców, ale miały aromat innego owocu.

Obecnie aromat pozyskiwany z innego owocu nie jest już uznawany za naturalny, pomimo że jest naturalnie pozyskiwany.

W informacji którą uzyskałem od producentów, obecnie praktycznie wszystkie aromaty są syntetycznie dostosowywane do aromatów zawieranych w tego typu herbatach. Jedynie aromaty truskawkowy i malinowy są często naturalne.

Czy jest się jednak czym przejmować? Aromat ma najczęściej postać tzw syntetycznego, nie wpływającego jednak na zdrowie ekstraktu który jest rozpylany najczęściej na listki herbaty bazowej, dając równomierny i intensywny zapach. Ekstrakty te spełniają rygorystyczne normy które są nałożone na producentów mieszanek herbat tego typu zarówno pod względem badań sanitarnych, jak również badań związanych z wprowadzeniem produktu na rynek, gdzie określane jest ryzyko obecności np. metali ciężkich oraz innych składników chemicznych które mogą mieć wpływ na człowieka.

Czy takie herbaty są zdrowe? Pomimo że nie są aromatyzowane naturalnymi aromatami, uważam że zdecydowanie tak. Baza takiej herbaty najczęściej jest w postaci ponad 95-98% objętości należącej do camellia sinensis, a dodatkami oprócz olejków syntetycznych są cenione kawałki owoców w postaci kandyzowanej lub liofilizowanej, zatrzymującej wiele właściwości roślin.

Do najbardziej zrównoważonych herbat czarnych z dodatkami należą: Hiszpańska Mandarynka, Earl grey róża cytryna, newby truskawka mango, czarna wiśnia, hawajski koktail

MaRcHeEf

Niestety nie lubię pu erh'ów. Myślę, że nie ma co mówić, że czarne herbaty aromatyzowane są złe i piją je ludzie, którzy kompletnie się nie znają. Najważniejsze, że przestają pić Earl Gray'e z biedronki, a pewnie za rok zaczną pić najlepsze gatunki zielonej i białej herbaty. Myślę ze warto jest otworzyć taki temat, bo wiem po sobie, że nie ma takich tematów w internecie. Bardzo dużo osób pije takie herbaty i bardzo dużo szuka jakie ma kupić. Sądzę, że wiekszośc ludzi odwiedzających te forum, kupujących herbaty np na eherbaty.pl i w czarce wybiera herbaty aromatyzowane. Dziekuję za typy Mariusza. Niestety też jest ciężko z nazewnictwem herbat; Hawajski koktail jest bardzo podobny do hawajskiego snu i frouit coctail. Ostatnio kupiłem herbatę której nigdie indziej nie mogę znaleźć : czerwone korale.

Ja własnie polecam Czerwone korale, DOBRĄ African Queen (kupiłem już parę ochydnych), Kapitan Morgan ( z czekoladą ) NO I PYSZNA HERBATĘ, KTÓRĄ KUPIŁEM W OSTATNIĄ NIEDZIELĘ W CZARCE:  RÓŻANY OGRÓD.

Proszę o podawanie najlepszych aromatyzowanych herbat.

ziomiwan

Choć za herbatę aromatyzowaną trudno brać Genmaicha to jednak polecam Ci ją z czystym sumieniem.
Pierwszy raz spróbowałem ją w herbaciarni jakiś czas temu. Zapach po zaparzeniu uderzył we mnie tak mocno, że niemal spadłem z krzesła.
Piękny, intensywny zapaszek prażonego ryżu, od razu przywiódł mi na myśli smaki dzieciństwa, ryż preparowany itd.
Herbata jest naprawdę pyszna.

Sencha Żeńszeń-Imbir - świetna na zimowe dni, imbir działa rozgrzewająco, a żeńszeń pobudza.

Sencha Żurawina Truskawka oraz truskawki w śmietanie, pyszne herbaty.

Gunpowder Cynamonowy- uwielbiam cynamon, a zimą jest świetna.

Sencha opuncja figowa- jeden z moich pierwszych smaków aromatyzowanej zielonej herbaty, genialny.

Z czarnych wiśnie w rumie, Świąteczna, Adwentowa i to na tyle.

Dawno nie piłem aromatyzowanych herbat, a tym bardziej czarnych, więc nie jestem zbytnio na czasie jeśli o to chodzi.

Ale spróbujcie koniecznie Genmaicha.

Herbaty aromatyzowane to świetny wstęp do świata herbat naturalnych czyli bez dodatków, sam tak zaczynałem, a po kilku latach jestem na etapie wysokogatunkowych herbat oolong oraz zielonych ;) .

MaRcHeEf

Wielkie dzięki za typy.

Pewnie za rok moje preferencje co do herbat się zmienią. Ostatnio coraz bardziej mi smakują białe herbaty, więc wszystko idzie w dobrą stronę.

Spróbuję Genmaicha tak jak mi radzisz.

Dzięki

matteusz

Choć lubię pić przede wszystkim herbaty "klasyczne", urozmaicam sobie ich spożycie również mieszankami aromatyzowanymi:).
Jeśli chodzi konkretnie o herbaty z eherbata.pl, to nie mogę raczej nic polecić, bo kupuję tutaj głównie znakomite herbaty bez aromatów.
Mam w domku Owoc Miłości - http://eherbata.pl/produkt/opis/37
Jest to co prawda herbatka owocowa, ale ma naprawdę znakomity smak i aromat.

Jeśli zaś chodzi o herbaty spoza eherbaty, to z przyjemnością popijam Senchę z aromatem wiśniowym, którą moja dziewczyna kupiła w lokalnej herbaciarni. Znakomite połączenie.

Piję również dużo rooibosa z aromatami. Mój absolutny faworyt to rooibos  z pistacją i pomarańczą (zakupiłem w tunelu pod dworcem centralnym w Warszawie:) ). Lubię również rooibosa czekoladowego. Czasami zaparzam ekspresówkę tekanne rooibosa z wanilią - kolejne genialne połączenie. Podejrzewam, że w eherbacie mają jeszcze lepszy:).
http://eherbata.pl/produkt/opis/746.

Pozdrowienia:)

ziomiwan

O właśnie zapomniałem o Sencha z wiśnią. Znakomity smak i zapach pasujący do zielonej herbaty.

Napar z rooibosa (herbatą rooibos nie jest) pijałem swego czasu bardzo często i właśnie w postaci aromatyzowanej (choć i naturalny ma niesamowity miodowy zapach), w pamięci mam nazwę Kalahari, jak i również pistacjowa z pomarańczą jak i kolega nade mną ;) .