Grupa dyskusyjna

Started by wojtekitek, 30 January, 2011, 22:37:08 PM

Previous topic - Next topic

wojtekitek

W imieniu swoim i pomysłodawcy Wojciecha Bońkowskiego chciałbym zaprosić wszystkich zainteresowanych do współudziału w herbacianej grupie dyskusyjnej
http://herbata.ning.com/

Oprócz klasycznej formy forum można tu również tworzyć wspólny blog oraz aktualizować swój profil w podobny sposób jak w facebookowej tablicy.
Jest również miejsce do zamieszczania zdjęć i herbacianych filmów.

Co istotne, aktualne informacje o herbacianej skrzynce wędrującej wśród miłosników znajdują się również pod wyżej zamieszczonym adresem.

Z pozdrowieniami
Wojciech Woźniak- wojtekitek



palucki_underground

Zabarykadowaliście się tam, jakby ścigała Was cała Alkaida ;D
Matko, po co te zasieki, miny pułapki, wilcze doły. Przecież herbata jest niewinna!
:o

wojtekitek

Próbowaliśmy usunąć te zasieki związane z koniecznością potwierdzenia akcesu przez administratora.... ale się nie da :)

Pozdrawiam

krzysztofsf

Raczej nie zapisuje sie do grup (sadze, ze takich osob jest wiecej), ktorych nie moge najpierw poprzegladac, poczytac watki, zastanowic sie.

Tymah

Zapisanie się trwa 10 sekund. Myślę, że nic się nie traci, robiąc to - zawsze można się zapisać, co trwa, jak sądzę, kolejne 10 sekund. ;)

palucki_underground

Taaaa, zapisanie trwa 10 sekund, fakt. Tylko do teraz nie zostałem zaproszony do środka. Tak se stoję pod drzwiami na mrozie. Dobrze, ze ma śliwowicę.
Gościnne to nowe forum. Dobra sam tu nie stoję, komu polać? Co bedziemy na sucho stać pod drzwiami? ;D

wojtekitek

Zostałeś zapisany już 7 godzin temu :)

Niestety nie udało się do tej pory ominąć konieczności zatwierdzenia konta przez administratora.
Tak więc, nie ma możliwości zlikwidowania akceptacji zapisów, ale udostępniliśmy całość Herbaciarzy również dla nie-członków.

Można spokojnie sobie poprzeglądać stronę bez rejestrowania swego konta.

krzysztofsf

Popatrze, poobserwuje.
Szczerze "mowiac" jestem troche sceptyczny, w sensie takim, ze do ogolnych dyskusji o herbacie niniejsze forum eherbaciane swietnie sie nadaje.
Forum "obce" widzialbym w roli opisow i ocen ciekawych herbat spoza sklepu, rzeczy, ktorych tu nie wypada przedstawiac, ze wskazaniem najbardziej atrakcyjnych, polecaniem sprawdzonych sklepow i innych metod ich zdobywnia.
Narazie nowe forum jest na etapie przedstawiania sie i wpisow o "wejsciu w nalog".
Jesli dojdzie do ocen i opisow szczegolowych, sugerowalbym cos takiego



W temacie podajemy najpierw rodzaj herbaty (biała, zółta, Pu- Erh) , nastepnie jej nazwe, date zbioru lub tloczenia w przypadku Pu-Erh, jesli sie zmiesc producenta lub sklep gdzie nabylismy.

W tresci kolejno

- Nazwa
- Rok i sezon zbioru (jesli nie znamy to zaznaczamy obowiazkowo - brak danych, ewentualnie uzupelniajac naszymi domyslami ("chyba tegoroczna")
- Miejsce zbioru, miejsce produkcji, plantacja czy fabryka gdzie przetworzono (w miare naszej wiedzy)
- Miejsce i data zakupu (wazne - ta sama nazwe w roznych sklepach moga miec herbaty z roznych zbiorow i roznych klas! Nawet w tym samym sklepie jakosc moze sie zmieniac przy roznych dostawach)
- miesac i rok gdy testowalismy (wazne w polaczeniu z informacja o dacie zbioru i dacie zakupu)
- opis metody lub metod (jesli porownywalismy parzenia roznymi sposobami)
- Smak jaki miała wedlug nas herbata, jej zalety, roznice w kolejnych parzeniach jesli zaparzalismy kilkakrotnie (Chinczycy opisuja nawet 7-9 kolejnych zalan).
- Wydajnosc - ile parzen zwykle na niej robimy.
- Inne uwagi.
- jesli mozliwe zdjęcie herbaty i naparu.

Podalem taki schemat, wzorowany na forach zagranicznych, zeby umozliwic pewna porownywalnosc recenzjonowanych herbat, oraz podac wzor, ktory zacheci do glebszej analizy , zastanowienia sie nad tym co wlasciwie wiemy oraz mozemy i chcemy przekazac.


plan dnia

Miejmy nadzieje ze grupa dyskusyjna bedzie sie wzajemnie uzupelniala z tym forum dzieki czemu poziom wiedzy i dostepnosc unikanych herbat w Polsce sie zwiekszy.

mariusz

Pierwsze wrażenia mam jak najbardziej pozytywne.

Ja wiem że na pewno znajdą się głosy, że to takie snobowanie, elitarność, chwalenie się co tam kto ma najlepszego i opowiadanie jakim kto jest wielkim "herbaciarzem"..

Takie coś też jest potrzebne. Myślę że to wzajemne przenikanie się i odnajdywanie własnej przestrzeni ma sens.

Zdjęcia i ta interaktywność to jest to co wciąga i wyciąga ten szacunek dla herbaty z naszych domów - dla wszystkich.

To też ciekawy element kultury herbacianej, że chce się dzielić z drugim człowiekiem herbatą i doświadczeniem.

krzysztofsf

Quote from: mariusz on 02 February, 2011, 00:38:37 AM

To też ciekawy element kultury herbacianej, że chce się dzielić z drugim człowiekiem herbatą i doświadczeniem.

Dokladnie :)
Zwlaszcza, ze Zolci Bracia bardzo specyficznie opisuja swoje wyroby.

Jesli pisza np. przy czyms o nazwie
"Sun-Dried Buds" Wild Pu-erh tea varietal


The brewed liquor is whitish and clear, and there is a hint of fresh pine needles in the aroma!"

To oznacza, ze w filizance bedziemy mieli cos mocno przypominajacego jalowiec :)

ziomiwan

#11
krzysztofie umieszczając zdjęcia na forum, wrzucaj je w większych rozmiarach ;) .

A co do pomysłu Wojtka to jestem za, a nawet się tam zarejestrowałem, wydaje się, całkiem niezłe, ale jednak ma wiele błędów m.in. takich jak wspomniano powyżej, ale może uda im się je naprawić i będziemy mogli pogłębiać oraz dzielić się wiedzą na obu forach ;)


Moderator: Dalsza część wątku z powodu zmiany tematu została przeniesiona do działu gatunki herbat i rodzaje, pu-erh: http://forum.eherbata.pl/index.php/topic,783.0.html