Main Menu

Termometr

Started by mariusz, 11 August, 2009, 01:52:47 AM

Previous topic - Next topic

white monkey

Wczoraj pierwszy raz miałam okazję wypróbować termometr (zakończony cytrynką, jest jeszcze w wersji z czajniczkiem). Wcześniej używałam czajnika regulującego temp. wody, albo "na oko" czekałam 5-10 min w zależności od rodzaju herbaty. Zrobiłam kilka pomiarów. Zaskoczyło mnie m.in. to, że temp. tak szybko opada po otwarciu wieczka czajnika, albo to, że przy przelewaniu wody do zimnego naczynia temp. spada aż o 5 C*. Wystarczy odrobinę zanurzyć go w wodzie by wskazał właściwą temp. Bardzo fajna rzecz. Polecam.

lukoski

Witam,
Jestem w herbacie wszelkiej świeży(jak i na tym forum ;]) ale zdążyłem zrozumieć, że temp. ma spore znaczenie. Za tym faktem idzie moja frustracja. Podgrzewając wodę w zwykłym czajniku a potem parząc herbatę w porcelanowym z sitkiem nigdy nie jestem pewien temperatury. Z tego co pamiętam z fizyki to na prędkość stygnięcia wody ma wpływ wiele czynników[jej ilość, temp. otoczenie etc.] więc uniwersalne sposoby studzenia mijają się jak dla mnie z celem. I tutaj pojawia się pytanie związane z tematem... :p

Czy np. takie termometry maja sens czy może od razu sobie odpuścić?

mariusz

Ten zakres pomiarów jest akurat tutaj trochę abstrakcyjny, stąd uważam że nie jest to termometr przeznaczony specjalnie do pomiarów parzenia herbaty, ale taki termometr jakby działał, to chciałbym mieć u siebie :) Trochę nie wierzę tym sondom, ponieważ jak już pisałem - wiele termometrów w podobnej technologii miało po prostu wady, ale te zakresy elektroniczne z jednej strony kuszą, z drugiej - przypominają mi się wymiany poglądów o samochodach, że im więcej elektroniki tym usterkowość takiego modelu wzrasta.

Na szczęście jest gwarancja 12 miesięczna.

Digoxin

Ja używam zwykłego, zwieńczonego czajniczkiem z któregoś ze sklepów netowych. Próbowałem elektronicznego, ale szybko odrzuciłem go w kąt - przyczyna prozaiczna - często obraz znikał, cosik tam nie stykało, bo czasem musiałem po kilka razy off/on, by w ogóle dokonać pomiaru. Nie mam czasu na szarpaninę z termometrem, więc kurzy się na półce w pracy.
Im prostszy tym lepszy.
"Zielonoherbatyzm drogą do wyższej fazy przemian"

Herbata-Kawa_pl

Przy niektórych czajnikach jest termometr,tak żebyśmy wuidzieli jaką temperaturę ma podczas poszczególnych etapów gotowania. Trzeba by szujkać w akcesoriach agd.
Herbata-Kawa.pl - Herbaty i kawy najwyższej jakości: herbata zielona, herbata pu erh, herbata czarna. Herbata, Kawa.

Digoxin

Kupiłem taki Phillipsa na Yerbamatestore. Wskazuje 40, 60, 80 i 100 stopni. Ma funkcję podtrzymania T.
Wrażenia? Hmm, średnie. Jest fajny, ale wciąż używam termometru szklanego, bo rozpiętość T-ur parzenia jest większa niż te wskazania, które dostaję. I tak muszę doglądać studzenia. Wniosek - niepotrzebnie wydałem pieniądze na czajnik. Nie polecam zatem.

Frankie

A czy mógłbyś powiedzieć Digoxin  skąd dokładnie masz ten termometr? Bo wybór duży, a nie widać byś narzekał na swój, natomiast jak można przeczytać w tym temacie, zdarzają się produkty awaryjne.

Dzięki z góry!

Digoxin

http://www.yerbamarket.com/product-pol-558-Termometr-Herbaciany.html

To ten. Kupisz go również w innych miejscach, jest dość popularny.

marmafid

ja używam takiego czajnika http://www.ceneo.pl/1097716  i jestem bardzo zadowolony. Dokonałem weryfikacji wskaźnika przenośnym termometrem i wszystko się zgadza :)

Razirr

Ja swój termometr dostałem od mojej nauczycielki od chemii bo i tak miała nadmiar, ale co z tego jeśli on ma ok. 30 cm. zakres do 120 stopni i nie jest fizycznie możliwe zmierzenie nim temperatury ponieważ całego go przecież nie zanurzę. Zrobiłem z nim nawet parę testów i nawet gdy włożyłem go do wrzącej wody pokazywał ok. 90 stopni. Zanim kreska doszła do 100 alkohol wewnątrz zdążył się ochłodzić. I stąd moje pytaie gdzie mogę kupić dobry termometr w sklepie nieinternetowym ?

ziomiwan

Razirr- proponowałbym odwiedzić herbaciarnie (zarówno te do pijania herbaty jak i tylko do sprzedaży) w poszukiwaniu termometru, czasami pojawiają się dobre termometry w niskich dość cenach.

Lukas