Herbata czarna

Started by mariusz, 15 September, 2009, 00:46:58 AM

Previous topic - Next topic

krzysztofsf

U mnie czarne herbaty przesunely sie na pozycje - slodkosci i uzupelnienie deserow.
Nie bez powodu Rosjanie preferuja picie czarnej herbaty trzymajac kawalek cukru pod policzkiem, lub zapijajac nia konfitury nabierane lyzeczka z talerzyka.

meiram

Mi odpowiada ten rosyjski sposób, lubię i z konfiturami i z cukrem. Smakuje mi też z cytryną. Tylko czerwoną herbatę piję gorzką.

tanhayi

Ja do czarnych podchodzę jak do wszystkich innych. Jedyne co to mniejszą uwagę zwracam na temperaturę. Tak samo mam z pu-erami(wybacz Krzysztof;) ). Nie zabijam smaku cukrem i innymi. Każdy pije jak mu smakuje;) To trzeba uszanować;) Różnorodność smaków czarnych herbat nie odbiega od innych rodzajów herbaty. Te cejlońskie w porównaniu z tymi z Yunnan to 2 inne światy. Tak samo jak z Oolongami z Wu Yi a jakimiś innymi. ;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.