Herbata czarna

Started by mariusz, 15 September, 2009, 00:46:58 AM

Previous topic - Next topic

mariusz

Ostatnie badanie dowodzą że nie jest z nią tak źle  ;) Napar z czarnej herbaty potrafi mocno pobudzić do działania, a równocześnie zawiera wiele tzw. przeciwutleniaczy, które bardzo pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

U nas czarna, w chinach czerwona - od koloru naparu który wydziela..

Najlepsze gatunki herbaty w tej kategorii? Nie da się określić, gdyż herbat tych są tysiące. Zwróćmy uwagę jednak na smak - który potrafi sprawić że herbata ta smakuje zupełnie inaczej od innych - raczej głęboki, o dynamicznej strukturze.

Lubię czasem eksperymentować z czarnymi herbatami, które świetnie się do togo nadają. Ostatnio smacznie wypadła mieszanka Darjellinga FF z Keemunem. Polecam popróbować.

Dla osób które uwielbiają czarne herbaty - a jest ich wiele - ważny jest nie tylko zapach, wygląd czy jej smak. Zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami na temat czarnych herbat. Czy za prawdziwe można uznać powiedzenie że czarna herbata to smak tradycji?

Ja osobiście w tych herbatach cenię bardzo to, że są one ponadczasowe - ich smak jest trwały i stały. Teoretycznie niczym nie może Cię zaskoczyć. Myślę sobie jednak, że w obliczu ciągłych poszukiwań nowych smaków i pogoni za nowymi wrażeniami zapachowo-doznaniowymi, taka stałość ma swoją unikalną wartość.

white monkey

z czarnych zdecydowanie wybieram darjeelingi. są bardzo świeże, aromatyczne, z jednej strony delikatne, z drugiej mają głęboki smak... darjeeling hypnotic ( II zbiór), castleton ( I lub II) są naprawdę dobre.

lolo

Mariuszu,

"Najlepsze gatunki herbaty w tej kategorii? Nie da się określić, gdyż herbat tych są tysiące."
Tu chyba trochę przesadzileś, tysiące gatunków czarnych herbat???
Czy masz na myśli tysiące mniej czy bardziej sztucznych aromatów czarnych herbat?
l

mariusz

A jakże, herbatę czarną produkuje się się w 50 krajach świata! Jeśli tylko weźmiesz pod uwagę wszystkie ogrody w Indiach i z każdego będziesz chciał zapoznać się tylko z pierwszym i drugim zbiorem - wyjdzie Ci już ich przynajmniej kilkaset. (nie zagłębiając się w zbiory jesienne i tzw. inbetween..) A gdzie Nepal, Java, Sumatra, Wietnam, Ceylon nie wspominając o Chinach czy krajach afrykańskich?

Dzisiaj piłem nie znanego mi dotychczas Yixing Hong Cha. I daje się jej unikalność wyczuć od razu, od wsypania liści do ogrzanego czajniczka i pociągnięcia nosem..

Żeby była jasność, nie jest to temat o herbacie aromatyzowanej. Ani o Królewnie Śnieżce, Szeherezadzie ani o Duchu Mglistego Poranka.

Herbata-Kawa_pl

Mi także wydaje się,że nie możan okreśłić jednego gatunku czarnej herbaty któy jest najlepszy,to kwestia gustu,każdemu smakuje inna odmiana i każdy pochwali swoją.
Herbata-Kawa.pl - Herbaty i kawy najwyższej jakości: herbata zielona, herbata pu erh, herbata czarna. Herbata, Kawa.

Naz

Może uda się odnowić ten wątek...:)Pierwszy raz zamówiłem z profesjonalnego sklepu czarną herbatę, a jest nią Nepal Himalaya Shangri La i jestem z niej zadowolony. Wcześniej parzyłem ten rodzaj herbaty, poza powszechnie znanymi ekspresowymi, gdy moja siostra dostała je od znajomej zza morza. Właściwie dużo nie wiem o tych herbatach, dlatego opiszę co widniało na opakowaniach: jedna była w puszce z napisem Harney&Sons English Breakfast Keemun Tea, a druga w torebce J.B. Peel Connoisseur's Line English Breakfast. Jeśli ktoś zna te firmy i wie o jakości herbat przez nich paczkowanych oraz z jakimi herbatami miałem do czynienia, to będę rad jak coś napisze:)Obydwie mi smakowały, a zwłaszcza ta pierwsza.
Myślę, że czarne herbaty są trochę odsuwane i niedoceniane przez Polaków, którzy więcej uwagi poświęcają herbacie. Widać to nawet na forum, na którym temat czarnej jest bardzo rzadko poruszany. Pewnie wpływ na ten stosunek ma popularność czarnych ekspresówek i rynek zalany jej najgorszą jakością. Jak się widzi szereg osób, które piją z zachwytem napój zaparzony z torebki można nabrać do czarnej trochę dystansu.
W czarnej herbacie cenię sobie jej moc i wyrazisty, charakterny smak. Pozytywnie wpływa na mój organizm, świetnie spełniając rolę, gdy potrzebuję kopa.

tanhayi

Wg mnie, mała popularność czarnej wywodzi się bardziej, z ciekawości do innych herbat.

Co do herbat które wymieniłeś. Są to mieszanki herbat indyjskich, cejlońskich, chińskich i może afrykańskich. Dokładnego ich składu raczej nie odszukasz.

Tak! Lubie opinie iż czarna herbata pomaga poukładać myśli.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

ziomiwan

Harney&Sons mają wysokiej jakości herbaty, różnią się znacząco od tego co spotykamy na co dzień w sklepach.
Hmmm... śmiało mogę powiedzieć, że pośród herbat do dostania w sklepach/delikatesach H&S są najwyższej jakości.
Do nabycia w Polsce http://sklep.libracafe.pl/harneysons-c-1_32.html
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=harney&category=73973

Cenę mają wysoką, no ale...
H&S są chyba podawane w hotelach m.in. w Anglii. Chyba, że to z inną herbatą mi się pomyliło.

Naz

Miałem szczęście pić ją za darmo:)Susz miał wspaniały zapach i napar miał  nietuzinkowy smak.
Zgadzam się także z Twoja teorią tanhayi. Z pewnością odgrywa ona znaczącą rolę przy wyborze rodzaju herbaty u wielu osób. Zresztą było tak ze mną... Na początku chciałem spróbować mało znaną mi zieloną i w ogóle nie znaną mi oolong. Chociaż szybciej zakupiłem czarną od żółtej, której nie miałem jeszcze okazji pić:)

tanhayi

A ja znowu miałem tak, że 1 zamówienie które składałem, zawierało każdy gatunek herbaty. Czarną też, niechętnie do niej podchodziłem, ale na niej 1 raz wypróbowałem parzenie gong fu;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

mariusz

Ze względu na boom prozdrowotny (dużo się mówi i pisze o herbacie zielonej i białej) oraz odkrywanie z ciekawości smaków herbat o których jeszcze nie dawno nie mieliśmy pojęcia że istnieją - herbatę czarną traktuje się mniej medialnie.

U nas przez pierwszy rok funkcjonowania sklepu (do jesieni 2007 roku) herbaty czarne prawie w ogóle nie były kupowane, głównie białe, zielone i aromatyzowane. Dopiero później gdy znacznie rozszerzyliśmy wybór między innymi o Bi Hong Cha, Yunnana Special, Golden Monkey, Golden Nepal, Sikkim i wiele Darjeelingów - zamówienia systematycznie wzrastają i jest bardzo dużo osób które zamawiają tylko czarne klasyki.

tanhayi

Ja przy kolejnym zamówieniu herbat u p. Mariusza uwzględniłem też herbaty czarne. I tak z pośród 18 herbat które zamówiłem 3 to czarne, jedna z najlepszego rejonu Sri Lanki - Nuwara Eliya(czyta się Nur Elia - dowiedziałem się o tym z gazety miesiąc temu), jedna chińska z Yunnan i jedna z Assam.

Trzeba rozwinąć pasję i wyjść z "zamknięcia" białych i Oolongów;)

meiram

Ja osobiście lubię czarne herbaty. Sądzę, że są mniej medialne, bo przyzwyczailiśmy się po prostu do ich obecności. Herbaty zielone czy białe są teraz na topie kampanii tzw. zdrowego stylu życia. A herbaty czarne są również zdrowe, a poza tym mają pewien rodzaj klasyczności i zdecydowania w smaku, który cenię. W Polsce jeszcze mniej znane i zaniedbane są herbaty czerwone typu PHU-ER, a przecież właściwościami zdrowotnymi nie ustępują zielonym, a niektóre rodzaje nawet je przewyższają. Dobry marketing działa cuda, więc...ale nie sądzę aby czarne herbaty miały pójść w zapomnienie, bo masowi konsumenci często je kupują, choć może mniej się ekscytując przy tym, bo w końcu praktycznie każdy gorszą, lub lepszą czarną herbatę ma w domu.

ziomiwan

Pu-ery są bardzo zdrowe. Zielone również.
Ale co do czarnych to nie zgodzę się. Pijąc je w dużych ilościach można zakwasić organizm co jest bardzo złe dla nas.

meiram

Nikt nie mówił, że masz obowiązek pić je w dużych ilościach, można sobie urozmaicać. A co do właściwości: zawiera fluor, lekko pobudza, obniża ryzyko zawału. To chyba nie najgorzej.