Main Menu

Ceramika japońska

Started by mariusz, 26 August, 2009, 23:59:15 PM

Previous topic - Next topic

mariusz

z okazji nowej dostawy ręcznie wykonanej ceramiki japońskiej, pragnę rozpocząć mam nadzieję ciekawy wątek dotyczący tych niezwykłych akcesoriów, które świetnie wpisują się w świat herbacianej sztuki. Poniżej kilka fotek, jak prezentują się czarki i inna ceramika japońska w naszych witrynkach.

Czarki są wykonane według ortodoksyjnych metod - bez dodatków sztucznych barwników, sztucznego szkliwa. Wszystko jest ręcznie i naturalnie wykonane, a każdy z tych przedmiotów ma swoją tajemnicę i jest unikalny pod względem kształtu, wizerunku, efektu ułożenia w piecu (prawie na każdym przedmiocie widać z której strony padał cień) itp.

Digoxin

Hmmm, linki nie odpowiadają...  "Załącznik nie znaleziony"
Czy to może jakiś błąd u mnie, że nie mogę podejrzeć tych zdjęć?
"Zielonoherbatyzm drogą do wyższej fazy przemian"

sakuraa1212

Digoxin

Panie Administratorze Miłośniku?  ;)

mariusz

zaraz podziałam :) na razie nie wiem dlaczego się to nie wyświetla...

Digoxin

Czarki OK, choć wolę płaskodenne - z przyczyn zupełnie prozaicznych - znacznie lepiej wychodzi mieszanie chasenem. Te, które macie w zestawach po 192 pln są najlepsze. Mam też żeliwną czarkę z oxalis i nie jestem zadowolony.
Także zestawy do chanoyu macie LEPSZE.

mariusz

Od dzisiaj mamy kilka egzemplarzy płaskodennych i naprawdę dużych :)

W sumie czarek mamy teraz lekko mówiąc ponad sto pięćdziesiąt, te co dzisiaj doszły są wyśmienite. Jest kilka zbliżonych do siebie, więc kilka wzorów wystawimy w sklepie.

Digoxin

Oblukamy, ocenimy. Rybka lubi pływać, matcha lubi urokliwe matchawany ;)

Frankie

Tak apropos japońskiej ceramiki - dość często napotykam na stwierdzenie (jednakże nie z profesjonalnych źródeł), że japońską herbatę najlepiej (wg tradycyjnych sposobów należy) pić z filiżanek z cieniutkiej porcelany.
Nie jestem wszak ekspertem, ale ostatnimi czasy za pośrednictwem podanych tutaj linków do herbacianych blogów zdążyłem zauważyć, że wśród japońskiej ceramiki dominują jednak czarki (względnie matchawany do matchy), natomiast filiżanki stanowią mały procent oferty (choćby tu: http://www.artisticnippon.com/)

Nie mylę się? :)

mariusz

Filiżanki japońskie, bardzo wysokiej jakości są stosunkowo drogie. Nie wiem jak to jest w Japonii, tu zapewne przyjdzie z pomocą Shinmai - ale podejrzewam że czarki wiązane są z tradycyjnymi metodami picia herbaty, a filiżanki z bardziej zachodnim stylem.

Oglądałem takie filiżanki niedawno, ale to co jest ich wielką zaletą - oprócz jakości - bardzo cienka porcelana, uważam jest również wielką praktyczną wadą.

Frankie

Tak też uważam, zresztą miałem okazję pić u znajomych herbatę z filiżanki i jakoś czułem się nieswojo ;) To uszko jakoś mi przeszkadzało. Oni jednakże się upierali przy tym, że japońską herbatę powinno się pić właśnie z filiżanek, z czym się oczywiście gorąco nie zgadzałem.

Odnośnie tej cieniutkiej porcelany - można wiedzieć dlaczego? Kruchość? Napar się momentalnie ochładza?

shinmai

Quote from: mariusz on 10 December, 2009, 23:27:58 PMpodejrzewam że czarki wiązane są z tradycyjnymi metodami picia herbaty, a filiżanki z bardziej zachodnim stylem.
To prawda, tradycyjnie pije się w Japonii herbatę z czarek - yunomi (chociaż czarka to po japońsku także chawan, ale tak określa się raczej z jednej strony większe i szersze czarki wykorzystywane w chanoyu - matchawany, z drugiej miseczki na ryż). Jednak niekoniecznie muszą być one ceramiczne. Równie często korzysta się z czarek porcelanowych. Podobno najlepsza jest porcelana z miejscowości Arita, dostępna np. tu: http://www.artisticnippon.com/product/arita/iroeumekikumonyunomi.html Porcelanowe czarki są z reguły wyższe niż szersze i mają prostą, cylindryczną formę, bez dodatkowych uchwytów. Bardziej eleganckie zwieńczone są za to "pokrywką", która ma wymiar symboliczny - zatrzymując ciepło pozwala gościom się odprężyć i posiedzieć dłużej (http://www.japanesegreenteashops.com/images/600_YPS0071.JPG).
Ale nawet jeśli filiżanki z uszkiem to faktycznie wymysł zachodni, to w dzisiejszej Japonii z pewnością ich nie brakuje, a że Japończycy mają to do siebie, że pożyczają obce pomysły i przerabiają je na własną modłę, nieraz doprowadzając do perfekcji, być może również w tym przypadku udało im się w pewnym sensie "udoskonalić" pierwowzór, dzięki czemu japońskie filiżanki są wyżej cenione niż europejskie. Osobiście za filiżankami nie przepadam i jak dla mnie pasują chyba tylko do kawy albo czekolady (ciekawe, jak wyglądałoby cappucino w czymś takim: http://www.artisticnippon.com/product/arita/kisencs_a.html  ;)).

Digoxin

Pierwszy i trzeci link nie działają.

Czarka z pokrywką urokliwa. Relaks przy czarce można sprząc z podziwianiem ozdób.

shinmai

Hmm... nie jesteś pierwszą osobą, której nie działa strona Artistic Nippon. Nie wiem, co może być przyczyną, może ustawienia przeglądarki, blokowanie jakichś skryptów... Wklejam oba zdjęcia poniżej:

mariusz

Mnie się linki otwierają. Może faktycznie to coś z przeglądarką. Ostatnio dowiedziałem się np. że nasza strona nie chodzi dobrze na wersjach IE 6, oraz niektórych Operach 9.

Co do filiżanek - ja lubię jednak łączyć to co praktyczne z tym co ładne dla oka - stąd uważam że taka porcelana mogłaby być fajna, ale nie do picia - a do postawienia za szybą gdzieś w kredensie. Szkoda by ją było za szybko stracić. Za to porządna czarka z grubymi ściankami to jest to :) Mnie przynajmniej bardziej taka właśnie odpowiada.