Czy herbata jest dobrym prezentem?

Started by mariusz, 09 December, 2010, 00:19:05 AM

Previous topic - Next topic

mariusz

Dla wszystkich wielbicieli herbacianego naparu odpowiedź jest zapewne na "tak", jednak podejmuję ten temat aby przybliżyć różne meandry wyborów w tym okresie.

Po pierwsze, herbata lub akcesoria do herbaty są ciekawym i oryginalnym prezentem z jednej strony dla osób które lubią herbatę i o tym wiemy że tak jest, są również jak się okazuje coraz częściej bardziej pożądanym prezentem dla wielu starszych osób niż kolejny kosmetyk w postaci kremów na zmarszczki, dezodorantów czy butelek gerriavitu.

Wiele razy bowiem zadajemy sobie pytanie - co tacie, mamie, babci, dziadkowi kupić i często brakuje pomysłu nawet na skromny prezent (dla najbliższych wybór jest zapewne łatwiejszy).

Ostatnio w radio Kraków pewna Pani opowiadała niesamowite rzeczy o prezentach. O tym że należy od razu je rozpakować aby dać szansę na zobaczenie naszej radości z tego co kryje się w środku, o tym że te reakcje zdarzają się niezbyt naturalne i często ten pierwszy "niby zachwyt" który jest najważniejszą chwilą dla darczyńcy, nie zawsze mówi prawdę o naszych emocjach.

Spróbujmy sobie może lepiej wyobrazić radość małego dziecka z wymarzonego prezentu. Nie może się doczekać, czasami nie może zasnąć już na dwie noce przed Mikołajem. A jak rano wstanie, skacze, piszczy i mówi bardzo szybkim głosem dziwiąc się jak to się stało że ten Mikołaj tak niepostrzeżenie przyszedł do pokoju.

Te dwie reakcje - dorosłego i dziecka obrazują nam fakt że z wiekiem większa radość jest w dawaniu niż braniu, jednak tutaj chciałbym podkreślić że żałuję iż czasem tak mało dorośli mają z dzieci. I nie chodzi mi o skakanie czy piszczenie, ale o umiejętność dziecięcego wyczekiwania i właśnie tą autentyczność z radości gdy się cieszą i ze smutku gdy coś zaboli.

Czy wielu otrzymuje nietrafiony prezent? Nie twierdzę że lekarstwem będzie pójść do herbaciarni i wybrać jedną czarkę za 20 złotych której nikt inny nie ma na świecie. To byłoby za łatwe. Miejmy czas na dokonanie właściwego wyboru - jaki prezent najbliższym osobom ofiaruję aby te święta były bardziej wyjątkowe i autentyczne? Wybrać dla bliskich prezent to chyba prawie najważniejsze zadanie w te święta, zaraz po tym aby na pierwszym miejscu przygotować się na zmianę. Na nowe narodziny.

Chciałbym aby każdy też kto to przeczyta zrobił też dla siebie prezent. Na dłuższą chwilę poczuł że nigdzie się nie spieszy.

Zróbmy zatem "coś więcej".

mikado

Swego czasu otrzymałam na prezent specjalistyczny dzbanek do parzenia herbaty kwitnącej wraz z zestawem takich herbat. Byłam zachwycona, nie tylko pomysłowością ale i efektywnością całego przebiegu parzenia herbaty, która z sekundy na sekundę coraz piękniej rozkwita. Dlatego w odpowiedzi na pytanie: herbata to świetny pomysł na prezent! Nie tylko dla fanów:)

rubin

miło by dostać np. zestaw do zaparzania herbaty albo jakiś ładny imbryczek  ;)

kukurydzowa

Wydaje mi się że jest to miły i wytworny prezent, mi napewno sprawil by radość  ;)

MariaK

Prezent o tyle uniwersalny, że herbatę do domu kupują zazwyczaj nawet ci ludzie, którzy sami za nią nie przepadają - kupują dla gości. Więc nie ma ryzyka, że prezent się nie przyda. Z kolei koneserom samej herbaty bym nie kupiła (trudno trafić w gust). Za to wszystkie zaparzacze, puszki czy ceramika byłyby dobrym pomysłem.

zielony_herbaciarz

Jeśli już kupować komuś kto nie jest pasjonatem to jakąś efektowną a nie według ciebie dobrą. Dla ciebie dobra herbata, dla niego to będzie po prostu herbatą. A jak będzie miała np rozwijające się pączki albo jakiś nietypowy kolor to przynajmniej będzie efekt wow

zielony_herbaciarz

Myślę, że jakaś smaczna, oryginalna herbata, w dodatku ładnie zapakowana, to dobry pomysł na prezent dla smakoszy herbaty