Jak wybrać i kupić dobrą herbatę?

Started by mariusz, 13 August, 2009, 16:41:25 PM

Previous topic - Next topic

crom

Quote from: Narquelie on 21 July, 2014, 23:03:10 PM

Pomijam fakt, że twoje jedyne dwa posty na forum są niczym innym, jak reklamą, co nie jest tutaj mile widziane... ale ok, zamiast usuwać twoje posty przyjrzyjmy się ofercie sklepu, który tak zachwalasz i reklamujesz:

Faktycznie w torebkach są liście herbaty, a nie pył... super, ale co widzimy dalej... "herbata zielona oolong". Cóż... niestety częsty błąd u sprzedawców. To jeszcze nic- patrzymy na cenę i tutaj dopiero można osłupieć: 59 zł za 50 g!!!  :o :o 59 zł za 50 g najzwyklejszego Earl Grey... przecież to jakaś kpina. Identyczną herbatę można kupić za 8 zł za 100g. Rozumiem, że 51 zł kosztują te piękne ekologiczne saszetki?  ;D

fatalna reklama, aż kłuje w oczy. Żadnych torebek ani saszetek! Dobrej jakości herbata często sama opada na dno i nie trzeba jej wiązać w żadne woreczki. Co innego pył...
Co do wyboru dobrej herbaty proponuję albo kupować małe próbki i samemu sprawdzać co komu smakuje, albo jeśli ma być większa ilość to herbaty oryginalnie zapakowane w krajach ich uprawy, np. puszkę senchy z Japonii. W ten sposób poznamy prawdziwy smak danego gatunku. Kupując przez allegro albo po bardzo niskich cenach na niektórych gatunkach można się przejechać, bo jest trochę podróbek. Niska cena nie bierze się z powietrza...

Od herbaty aromatyzowanej raczej z daleka, tak samo jak przy kawie do jej produkcji są używane są z reguły niskiej jakości surowce bo i tak czysty aromat herbaty przykrywa olejek i dodatki, którymi się to aromatyzuje.

Marek88

Sam musisz wybrać dla siebie dobrą herbatę. Nie uważam, że herbata z torebki jest gorsza od tej luźno pływającej. Wszystko zależy od liści herbaty kiedy i jaki gatunek był zebrany. Piłem w swoim życiu już bardzo dużo herbat i trafiłem kiedyś na perełki ale trudno je znaleźć w Polsce a jak już gdzie je znajdę to zabija mnie cena. Z tych herbat, które są dostępne w Polsce to ja preferuję Yerba Mate, ma ciekawe działanie i dobry smak. Dużo ludzi kupuje bardzo pospolite herbaty jak Lipton, Tetley czy Dilmah. Zwykłe proste herbaty, ale jak ktoś nie jest koneserem herbat to ta też będzie mu smakowała, jest dokładnie tak jak z winem. Wino za 8zł będzie dla mnie dobre ponieważ nie jestem smakoszem.

[Reklama strony usunięta przez moderatora ;-)]

Konrad

Drogi Marku,

każdą herbatę można zapakować w torebki - gdyby patrzeć na to z tej strony, rzeczywiście nieistotny stałby się fakt, czy herbata jest luzem, czy w torebkach.

Rzeczywistość jest jednak taka, że dobra herbata choć mogłaby być zapakowana w torebki, to jednak nie jest w nie pakowana. Z kilku podstawowych względów:
- wybitne herbaty produkowane są w zbyt małych ilościach, aby inwestować w całą linię produkcyjną do pakowania je w torebki
- torebki ograniczają parzenie herbaty, która w rezultacie może dać nierówny napar
- luźne liście są po prostu preferowane przez entuzjastów dobrej herbaty.

Wszystkie podane przez Ciebie marki to niestety masówki i chociaż wielu osobom oczywiście smakują, należy szczerze stwierdzić, że są po prostu słabe. A yerba mate to nie herbata.

Przechodząc natomiast do głównego tematu tego wątku...
Wybór OBIEKTYWNIE dobrej herbaty do według mnie naprawdę niełatwa kwestia. Można byłoby zakończyć całą dyskusję na tym, że dobra herbata to taka, która nam smakuje. Uważam, że to wystarczające kryterium, którym moglibyśmy kierować się wybierając dla siebie herbatę, ale jest ono w pełni SUBIEKTYWNE. Bazując tylko na uczuciach subiektywnych, nie bylibyśmy w stanie prowadzić żadnego dyskursu o herbacie.

Żeby rozmawiać o cechach obiektywnie dobrej herbaty, musielibyśmy zapożyczyć nieco terminów od Chińczyków. W europejskim kręgu kulturowym skupiamy się na smaku przez porównanie go do innych, znanych nam smaków. To, jak odbieramy dany smak w danym momencie zależy więc od naszego doświadczenia, zjedzonych wcześniej posiłków, pory dnia, samopoczucia... Podoba mi się pewna alegoria herbaty i ubrań – wiele jest preferowanych stylów ubiorów, kolorów, krojów itd. Ile głów tyle opinii w tej kwestii – zupełnie jak ze smakiem herbaty. Jest jednak w ubraniach coś, co nie ulega dyskusji, czyli jakość materiału. Najlepszy jest ten, który jest najwygodniejszy, najprzyjemniej czujemy go na naszej skórze, chociaż niekoniecznie musi być ładny.
Tak samo herbacie są pewne kwestie ,,pozasmakowe", które bardziej obiektywnie świadczą o jej jakości – właśnie na tym aspekcie bardziej skupiają się Chińczycy, gdy mówią o herbacie. To np. ,,tekstura" naparu, fizyczne uczucie w ustach. Dobra herbata oblepia usta zostawiając przyjemny film, sama przechodzi przez usta i spływa do przełyku. Kolejna kwestia, to właśnie odczucie w przełyku, już po połknięciu. Dobra herbata zostawi długi posmak, najczęściej słodki, który zdaje się wracać do ust ,,od wewnątrz". Chińczycy dzielą posmak na dwie kategorie – liúgǎn 留感 (pozostające uczucie) i huígān 回甘 (powracająca słodycz). Dlaczego posmak jest tak ważny? Zależy on w dużej mierze od zawartości minerałów w herbacie – wskazuje więc jakość ziemi na której rosła herbata i jakość jej uprawy. Gdy przełkniemy już herbatę, jej pozostałość w ustach odparowuje, pozostawiając same minerały, które służą za ,,nośnik" substancji smakowych i zapachowych tworzących posmak. Dobra herbata wywołuje fizyczną reakcję organizmu, jak wzmożoną produkcję śliny, ciepło i pobudzenie, które nieco wychodzi poza samo działanie kofeiny. Podsumowując, dobra herbata wprowadza nas w przyjemny, błogi stan, nawet jeśli nie do końca odpowiada nam smakowo.

Przy wielu herbatach można dokonać oceny wzrokowej, która też jest dosyć obiektywnym kryterium. Dobra, starannie przetworzona herbata będzie miała listki zachowane w całości, widoczne przestrzeganie standardu zbierania liści (np. 2 liście i pąk, same pąki itp.). Przy niektórych herbatach, np. większości japońskich, nie można niestety zastosować takiej oceny. 

ilonka

QuotePrzy wielu herbatach można dokonać oceny wzrokowej, która też jest dosyć obiektywnym kryterium. Dobra, starannie przetworzona herbata będzie miała listki zachowane w całości, widoczne przestrzeganie standardu zbierania liści (np. 2 liście i pąk, same pąki itp.)

No właśnie ocena wizualna. W przypadku herbaty z torebek taka ocena jest nieco trudniejsza - zakładam że mało komu będzie chciało się rozrywać woreczek i wizualnie oceniać. Natomiast w drugim przypadku będziemy mieli wszystko czarno na białym :)

rogalon

Ja też nie spotkałem się jeszcze z herbatą w torebkach, która wygrałaby z tradycyjną. Ale może kiedyś to się zmieni.
http://mrfashion.pl - męskie tematy

chia

ja chyba dopiero muszę trafić na dobrą herbatę :) kiedyś piłam super czerwoną z kwiatem lotosu, ale chyba wycofali ją już z produkcji bo nigdzie jej nie mogę znaleźć :(

balona

znacie jakiś godny polecenia sklep z herbatami?

Broul85

Tak i piszesz właśnie na forum takiego sklepu  ;)
Zapraszam na mojego herbacianego bloga :)

https://chatea413168588.wordpress.com/

karolinka777

Bardzo fajny poradnik, ale i tak trzeba popróbować kilku i wybrać najlepszą dla siebie :)

AnetaMalejczyk

Słyszałam, że są już na rynku herbaty warzywne, na przykład z marchewki. Czxy ktoś może już próbował i może napisać czy warto?

mareczek

O kurcze całe mnóstwo informacji, dzięki!

pens

Trzeba próbować. Patrzyć się na skład. Pochodzenie herbaty. Nie powinniście się sugerować ceną. W marketach duzo jest tanich herbat, które skład mają taki sobie i które zupełnie nie posiadają aromatu.

[Reklama strony usunięta przez moderatora ;-)]

Marek88

Osobiście zazwyczaj piję herbatę Earl Grey od Liptona. Nie jestem jakimś smakoszem i taka herbata mi smakuje. Ostatnio jednak zacząłem eksperymentować z Yerba Mate i powiem Wam, że efekt jest zaskakujący. Jakbym wypił kawę. Ciekawi mnie tylko czy prawdą jest to, że Yerba Nie wypłukuje organizmu tak jak kawa?