porady dla początkującego :)

Started by wax, 18 September, 2010, 15:45:47 PM

Previous topic - Next topic

krzysztofsf

Jak wlasciwie nalezy interpretowac klasy herbat chinskich, podawane "numerycznie"?
Klasa 3 jest lepsza od klasy 7 czy odwrotnie?

Jaro18

Quote from: krzysztofsf on 09 December, 2010, 01:49:51 AM
Jak wlasciwie nalezy interpretowac klasy herbat chinskich, podawane "numerycznie"?
Klasa 3 jest lepsza od klasy 7 czy odwrotnie?

No wlasnie tez jestem poczatkujacy i tez bardzo mnie to ciekawi

wojtekitek

W przypadku herbat puer sort liści ujmuje się w skali od 1 do 9/10. Najwyższy sort to 1... a jakość selekcji liści słabnie wraz ze wzrostem liczby.

krzysztofsf

Quote from: wojtekitek on 02 February, 2011, 00:12:47 AM
W przypadku herbat puer sort liści ujmuje się w skali od 1 do 9/10. Najwyższy sort to 1... a jakość selekcji liści słabnie wraz ze wzrostem liczby.

Nabylem Pu Erh z liscmi klasy 0 :)
Wiem juz, co to znaczy "mocny, tytoniowy smak" ;)
Oznaczenie 8808

wojtekitek

A tak, widziałem kiedyś takiego "zerowego" puera spod znaku Haiwan.
Ale niestety nigdy go nie próbowałem.

krzysztofsf

#35
Quote from: wojtekitek on 02 February, 2011, 01:07:35 AM
A tak, widziałem kiedyś takiego "zerowego" puera spod znaku Haiwan.
Ale niestety nigdy go nie próbowałem.

Ostry, mocny, gorzkawy bardzo wydajny.
Rok 2008
Od 3-o parzenia bardzo mi smakuje, ale nie na tyle, zeby wylacznie nim sie zapijac.

Wydajny jak koncentraty Amwaya  ( :) )- leje wode, leje - i ciagle ma smak.
Ale szczerze przyznaje, ze gdybym mial najpierw mala probke, to chyba bym nie zamowil - Yi Wu mnie kusza..........

O wiele bardziej od powyszego smakuje mi zakup z eherbaty Pu Erh Qing Bing. Oczekiwalem raczej "wyzszego poziomu" wlasnie tej nuty smakowej.

Lukas

Takiego zerowego jeszcze nie piłem, możesz podać jakieś namiary na źródło. Z góry dzieki