Gaiwan - gdzie szukać?

Started by Frankie, 20 March, 2010, 20:45:01 PM

Previous topic - Next topic

mariusz

Tak, miałem nawet dzisiaj zdjęcia zrobić tych gaiwanów które nam zostały... Mamy dwa z wzorami oraz jeden bez żadnych zdobień. W poniedziałek dodam ich zdjęcia..

ziomiwan

Również czekam na obiecane zdjęcia ;)

tanhayi

Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Razirr

Nic dodać, nic ująć po prostu piękna. Gdzie nabyłeś ?

To glinka tak ?

ziomiwan

W rzeczy samej piękny jak już napisałem na herbaciarzach. I również pytam gdzie takie cudo kupiłeś i w jakiej cenie?

tanhayi

Dałem za niego 45zł. W herbaciarni która zaopatruje p. Mariusza w niektóre herbaty. Zwie się Oxalis. Jest to cała sieć polsko-czeskich herbaciarni. Byłem zanieść dystrybutorce(?) tych herbaciarni herbaty od p. Lao Ming'a. Ponieważ owa pani kiedyś też mnie poczęstowała bardzo dużą ilością herbat. I wpadł mi w oko właśnie. Jeśli ktoś chcę to z chęcią odsprzedam, a sam zakupię nowy, żaden problem. Kupić go idzie niestety tylko osobiście na śląsku.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

ziomiwan

Cena bardzo przystępna, tym bardziej, że na zdjęciu widać, iż jest dość dobrze wykonany. Na razie podziękuję, ale może pod koniec miesiąca, albo w przyszłym się zgłoszę ;) .

mariusz

Ten Gaiwan z Oxalisa zwie się Zhong. Prawdę powiedziawszy nie podszedł mi z wyglądu ze względu na to iż nie lubię gaiwanów które nie są porcelanowe, bielutkie lub kremowe. To jest jedyny powód dlaczego go nie ma u nas... Jeśli jednak Wam się podoba to możemy go jak najbardziej wprowadzić do oferty, zwłaszcza że za dużo Gaiwanów seryjnych z w miarę dobrym dostępem - nie ma na rynku.

krzysztofsf

Szklane gaiwany i czajniczki ( do 200 ml) - cos fantastycznego dla takich jak ja poczatkujacych - polecam - widac jak "naciaga" herbata, jak rozwijaja sie liscie - mozna obserwujac decydowac o czasie zaparzania.

Warto, zeby dodac do oferty.

ziomiwan

Mariuszu myślę, że takie gaiwany ładnie by schodziły. Mi osobiście (i podejrzewam, że nie tylko mi) podobają się również takie nieporcelanowe naczynka nieszkliwione.
Na pewno znajdą się nabywcy. Może w tym niebawem ja ;) .

mariusz

Tanhayi może już więcej napisać o tym Gaiwanie, ja go jeszcze przetestuje, tzn zamówię próbnie i ocenię.

ziomiwan

Ten link pokazałem właśnie na herbaciarzach ;) w razie ktoś byłby zainteresowany. Bardzo fajny zestaw gaiwan i dwie czarki. Sam kupiłbym gdybym nie wziął ostatnim razem na ebay czajniczka i drugiego kubeczka...

tanhayi

Jestem po imprezie, to pierwszy fakt.
Drugi fakt to taki, że nie byłem zadowolony z SHIBORI DASHI(owego naczynia) jak Mariusz słusznie zauważył. Przykrywka luźno latała i niekomfortowo przelewało się z niego napar. Tak więc udałem się dziś do herbaciarni w celu oddania naczynia. I oddano mi pieniądze za niego.