Ilość wypijanej herbat - czy herbata może szkodzić?

Started by Matte Kudasai, 19 March, 2010, 12:50:13 PM

Previous topic - Next topic

Matte Kudasai

Hej!

Witam Wszystkich! Mam pytanko: czy herbata może szkodzić? A dokładniej czy może szkodzić ilość wypijanej herbaty. W sensie ile herbaty może człowiek wypić w ciągu jednego dnia - czy istnieje w ogóle taka "magiczna" ilość?

Ja wypijam ok. 5 kubków herbaty dziennie. Czy to dużo?

Tymah

To zależy jakiej. Jeśli ekspresowej, to na pewno żadna ilość nie jest zdrowa, zwłaszcza te torebki parzone we wrzątku mogą okazać się szkodliwe. ;)

Ale normalnej, liściastej herbaty 5 kubków nie powinno zaszkodzić. Sam wypijam od 1,5 do 3 litrów dziennie i jeszcze nic mi się nie stało. Oczywiście nie można przesadzać, bo wypłucze się organizm min. z magnezu, a od dużej ilości pu-erhów można się rozchorować przez nadmiar fluoru, ale te 5 kubków to z pewnością bezpieczna ilość - chyba, że masz gigantyczne kubki. ;)

Frankie

Ja słyszałem jeszcze, że wpływ na wymiar maksymalnego "dotankowania" ma jeszcze to jak szybką masz przemianę materii. Ale to się tyczy chyba tylko tych herbat zawierających teinę - jej zbyt duża ilość w żołądku/wątrobie może powodować ponoć problemy, a z wolnym metabolizmem organizm nie radzi sobie z jej rozkładem.

Tymah

No, i nerki też mają, jak się zdaje, granicę wytrzymałości. Na logikę rzecz biorąc codzienne przeciążanie nerek poprzez picie wielkich ilości herbaty, która jest jednak dość moczopędnym napojem, w końcu, być może na starość, może odbić się niekorzystnie. Oczywiście najlepiej gdyby wypowiedział się w tej materii jakiś lekarz, takie dywagacje oparte na, że tak powiem, intuicji mogą nie być zgodne z rzeczywistością.

Cajnik

Tak, nadmiarowe picie mocnych garbnikowych herbat może pomagać w tworzeniu się kamieni nerkowych. Kamica bowiem choć ma wiele różnych postaci i przyczyn to jedna z popularniejszych wersji (szczwianowa) zmusza chorego do odstawienia mocnych herbat.

qi wan

5 kubków to nie dużo. Tyle wypijam na śniadanie  ;D
Śmiertelna dawka to ponad 100 kubków i to wypitych szybko więc nic ci nie grozi  ;)

Tymah

Rodzi się więc pytanie - które herbaty mają najwięcej a które najmniej garbników, jeżeli są w ogóle jakieś znaczące różnice w tej materii?

moniqe

nie wiem czy to garbniki są odpowiedzialne za niezbyt fajne efekty gdy wypiję na pusty żołądek mocną herbatę, ostatnio zdawałam sobie wyobrażać że tak działa kofeina jednak zawarta w herbacie.

filiżanka.herbaty.Klaudia

Ja wypijam trzy herbaty dziennie. Mam przez to wiele do słuchania od moich bliskich, ale dla mnie jest to najlepsze lekarstwo na stres, dobry nastrój. Czas przy filiżance herbaty to czas tylko dla mnie :)

modessef1

5 kubków moim zdaniem to dużo. Osobiście piję max 2 filiżanki- rano i wieczorem.
Nie ma co przesadzać, a wszystko POWTARZAM wszystko w nadmiarze szkodzi więc pij 2-3max i przez resztę czasu pragnienie gaś wodą mineralną.

Ps. Nie myl mineralnej ze źródlaną

odalisques

5 kubków to jeszcze w porządku, sam dziennie wypijam 4-5. Przesadą byłaby ilość powyżej 2 litrów (uśredniając zawartość kofeiny).

Na pusty żołądek również nie mogę pić.

Naz

Średnio wypiłam cztery 200 ml czarki. Najczęściej zdarza się, że są to dwie różne herbaty parzone dwukrotnie. Często wypijam pojedyncze czarki czarnej lub po kilka parzeń gongfu. Jestem podatny na wpływ kofeiny, więc nie przesadzam z ilością. Po sześciu parzeniach gongfu, a nawet po pięciu, oolonga mocno fermentowanego, w czajniczku o pojemności 130 ml czuję silne pobudzenie, właściwie to za mocne. Pijąc sam muszę zrobić dłuższą przerwę po trzecim parzeniu.

ziomiwan

modessef1- co za głupoty wypisujesz????
Niby dlaczego jest to szkodliwe??? Zastanów się co Ty wypisujesz. Wprowadzasz tylko niepotrzebny zamęt.
Można wypić i dwa litry herbaty dziennie i jest to całkowicie zdrowe.
Naprawdę bardzo idiotyczne jest stwierdzenie, że "wszystko w nadmiarze szkodzi".

Naz- w oolongu jest stosunkowo mało teiny. W gruncie rzeczy bardzo mało, więc to raczej Twoja podświadomość sprawia, że czujesz się tak mocno pobudzony.

Naz

Możliwe, że to działa podświadomość. Piszę dlatego "możliwe", bo naprawdę dziwi mnie to, że jestem tak mocno pobudzony. Zastanawiałem się, czy pomimo małej zawartości teiny, duża ilość liści w stosunku do pojemności oraz specyfikacja gongfu do wyciśnięcia wszystkiego z herbaty może powodować taki stan?

tomasz

Quote from: ziomiwan on 12 May, 2012, 22:27:43 PM
modessef1- co za głupoty wypisujesz????
Niby dlaczego jest to szkodliwe??? Zastanów się co Ty wypisujesz. Wprowadzasz tylko niepotrzebny zamęt.
Można wypić i dwa litry herbaty dziennie i jest to całkowicie zdrowe.
Naprawdę bardzo idiotyczne jest stwierdzenie, że "wszystko w nadmiarze szkodzi".
Nie powiedziałbym tego...
Nawet woda zaszkodzi jeśli będziesz pił jej bardzo dużo, nawet wtedy gdy nie czujesz pragnienia. I nie chodzi tu o jakieś substancje szkodliwe w wodzie czy herbacie tylko o to, że NERKI TO NIE SPŁUCZKA TOALETOWA !!
Jak napisał modessef1 wszystko w nadmiarze szkodzi, czy to picie czy jedzenie, powoduje to szybsze zużycie organów ciała odpowiedzialnych za wydalanie.