Przechowywanie zielonej herbaty liściastej i Matchy.

Started by maciek89, 16 December, 2019, 16:53:20 PM

Previous topic - Next topic

maciek89

Witam.
Chciałbym dowiedzieć się jaki jest najlepszy sposób na zachowanie świeżości zielonej herbaty. Konkretnie chodzi mi o sposób przechowywania herbaty. Czy lepsze są puszki metalowe, czy porcelanowe. Jeśli chodzi o mnie, to kiedyś Matchę przesypywałem do metalowych puszek. Gdy Matcha się kończyła miałem problem z wyczyszczeniem puszki na sucho. Z tego co wiem, to metalowych puszek nie powinno się w środku myć wodą, ale tego też nie jestem pewien. Teraz Matchę przechowuję w porcelanie, a gdy herbatka się kończy, myję dokładnie porcelanowy pojemnik wodą, zostawiam do wyschnięcia i nasypuję nową Matchę.
Z kolei herbaty liściastej nie wysypuję z torebki. Całą torebkę (chyba aluminiową) wkładam do metalowej puszki i nie ma problemu z utrzymaniem takiej puszki w czystości.
Opisałem, jak to robię ja, ale nie mam pewności, czy jest to najbardziej optymalne rozwiązanie.
Pozdrawiam.

Maciek

Z Matchą zrobiłbym tak samo jak robisz z herbatą liściastą, czyli starał się nie przesypywać z folii do puszki. Zależy oczywiście jaką matchę kupujesz, ale wydaje mi się to najrozsądniejszą opcją. Po prostu kupujesz w folii i w niej zostawiasz ;-).
Jestem miłośnikiem tajwańskich oolongów, podróży i fotografii. Prowadzę również bloga: https://kursnaherbate.pl/

zielony_herbaciarz

A w sumie tak z ciekawości, dlaczego lepiej trzymać w folii niż w puszce?