Main Menu

Czyszczenie

Started by Tymah, 26 October, 2009, 22:33:38 PM

Previous topic - Next topic

Tymah

Czy znacie jakieś dobre sposoby usuwania osadu herbacianego z naczyń?
Problem ten od pewnego czasu mnie dość mocno trapi, kiedyś używałem ciemnej porcelany i żeliwa, więc osad nie był widoczny, teraz mam białe gaiwany, które powoli stają się w środku brązowe. ;) Żadne płyny do naczyń niestety nie pomagają. Czy są jakieś dobre na to sposoby?

mariusz

Zwykłe płyny nie pomagają, coś o tym wiem.
Są jednak różne ciekawe na to sposoby:

1. Pół torebki proszku do pieczenia zalać gorącą wodą i zostawić na 2 godziny, potem wypłukać.

2. Do naczynia z osadem wkładamy do połowy kostki lodu i potrząsamy przez kilka minut. (sposób nie wypróbowany przeze mnie, ale zasłyszany)

3. Wersja mało humanitarna, szczególnie dla Gaiwana - potraktowanie Cifem. Ale bardzo pomaga i jest wszystko lśniące :)

4. Można również próbować z sodą oczyszczoną lub kwaskiem cytrynowym. Kwasek działa najlepiej jak jest zalany wrzątkiem.

Herbata-Kawa_pl

Najlepsza z wymienionych przez Ciebie sposobów jest soda oczyszczona zalana wrzątkiem,dzięki temu osad herbaciany całkowicie znika. Można stosowac też zwykłę płyny do mycia,ale też trzeba użyć wrzątku.
Herbata-Kawa.pl - Herbaty i kawy najwyższej jakości: herbata zielona, herbata pu erh, herbata czarna. Herbata, Kawa.