parzenie w shiboridashi

Started by marleyfan, 13 July, 2014, 18:32:43 PM

Previous topic - Next topic

marleyfan

Witam. Planuję w przyszłości (raczej dalszej, kiedy poprawi się sytuacja finansowa ;)) kupno shiboridashi i do tego herbaty shincha lub gyokuro. Chciałbym się dowiedzieć jak parzyć herbatę w takim naczyniu tzn. jaką ilość herbaty użyć na objętość naczynia, jak długo parzyć itp. Pierwsze doświadczenia z gaiwanem już mam i zastanawiam się czy używanie shiboridashi bardzo się od niego różni.

Narquelie

#1
Używanie shiboridashi nie różni się w zasadzie od używania gaiwana, więc jeśli masz doświadczenie z gaiwanem, to shibo nie sprawi Ci problemów  :). To, ile herbaty użyć zależy od pojemności naczynia, które kupisz i od Twoich upodobań. Myślę, że ilość ok. 4 g na 100 ml wody jest ok. Na łyżeczce do herbaty mieści się ok 3 g senchy. Tak naprawdę nie ma jednego idealnego przepisu parzenia herbaty. Niektórzy lubią nasypać nieco więcej liści, niektórzy mniej. Niektórzy parzą chłodniejszą wodą i wydłużają czas parzenia, inni odwrotnie. Samemu trzeba próbować i dochodzić do swojej idealnej herbaty :). Na początek przy tej proporcji liści, jaką zaproponowałam możesz je zalać wodą o temp. ok 70 st. i parzyć pierwszy raz przez minutę. Drugie parzenie zrobić na dosłownie kilkanaście sekund, a trzecie ok. 45 sekund. Jeśli chcesz parzyć czwarty, piąty raz, możesz trzymać liście już dłużej- ok. 1,5 min, 2 min.