Jak parzyć w takim imbryku?

Started by KapitanMorgan, 08 December, 2013, 20:55:18 PM

Previous topic - Next topic

KapitanMorgan

Witam wszystkich.
Moje pytanie może się wydać trywialne, ale proszę o wyrozumiałość  ;) .
Otóż dostałem w prezencie, bardzo ładny zestaw imbryk + cztery czarki. Niestety nie wiem jak powinno się parzyć herbatę w takowym imbryku. Do tej pory przygotowywałem napój tak, że sypałem susz do takiego chyba bambusowego siteczka, wkładałem je do filiżanki i zalewałem wodą. W tym imbryku nie ma żadnego sitka, czy nawet filtra przy wylocie więc chcąc parzyć herbatę bezpośrednio w nim, rozlewając ją do czarek płyn płynąłby razem z listkami. Może o czymś nie wiem, bo na chwilę obecną jedynym sposobem wydaje się być zaparzenie herbaty w osobnym czajniku i po parzeniu przelanie naparu do docelowego imbryka przez jakieś sitko. Proszę o przedstawienie mi innego sposobu o ile takowy istnieje :)

Dodam jeszcze, że przeważnie pijam herbatę zieloną, więc raczej odpadają zaparzacze na łańcuszkach, które mógłbym wkładać do imbryka z powodu zbyt małej przestrzeni dla listków.

Pozdrawiam :)

tomasz

Większość czajników np. na nagomi.pl ma wbudowane sitka, jeśli takiego nie masz i nie chcesz wkładać zaparzacza do środka, pozostają kombinacje o jakich napisałeś (przelewanie przez sitko do czajnika/czarek)...myślę że nikt nic lepszego nie wymyśli..