czarna herbata

Started by zetka, 14 September, 2011, 16:04:47 PM

Previous topic - Next topic

zetka

Witam wszystkich
Jestem tu pierwszy raz z desperacji prawdę mówiąc. Nie jestem miłośniczką herbat "perfumowanych", mieszanek owocowo-herbacianych i innych tego typu specjałów. Herbata wg mnie powinna być mocna, gorzka i powinna smakować jak herbata a nie jak kompocik albo napar ziołowy. I tu mam pytanie, może jest ktoś na forum kto mieszka w Łodzi i wie gdzie kupić dobrą, mocną, czarną herbatę cejlońską bez dodatków. Pozdrawiam Zocha

krzysztofsf

Kup sobie w jakims markecie "orange pekoe" czy jakos tak - lisciasta Dilmaha o duzych lisciach.
Powinno ci odpowiadac - mocna herbata o intensywnym tradycyjnym nieskomplikowanym smaku.

matteusz

Witaj:)

Polecam Ci gorąco zakup herbaty wysyłkowo właśnie w eherbata.pl , maja pokażny wybór czarnych herbat niearomatyzowanych, z różnych stron świata:) są naprawdę smaczne i aromatyczne (i mówię to jako doświadczony klient :) ). Dla mojej drugiej połówki zamawiam zawsze Ceylon Nuwara Ellya, ja sam preferuję chińskie.

http://eherbata.pl/gatunki/5

A jeśli chcesz koniecznie kupić w sklepie stacjonarnym, to np. w Galerii Łódzkiej masz sklep FiveoClock, w którym, wbrew pozorom, są również herbaty niearomatyzowane. Kupowałem u nich dotychczas czarną kenijską i herbatę z Rwandy, obie były nienajgorsze, nie mogę się wypowiedzieć o cejlońskich. Widziałem, że na pewno mają Assamy, zdaje się, że również Ceylon Nuwara Ellya.
Można kupić w paczkach po 50g, więc nie ryzykujesz wiele:)

zetka

Dzięki za podpowiedzi. Co do FiveoClock to mam wrażenie, że tam wszystkie herbaty pachną. Kupiłam coś takiego, reklamowanego jako czarna pachnąca herbatą, Cejlon Kenilworth i niestety też ma zapach i smaczek, jakiegoś olejku eterycznego, coś jak kamfora, czy ktoś może to potwierdzić czy po prostu herbata czymś nasiąknęła. Zocha

ziomiwan

W tym ogromie różnego rodzaju zapachów, olejków eterycznych, dodatków w postaci kwiatów owoców itp. każda herbata przechodzi tymi zapachami.
Kiedyś sprawdzałem z ciekawości jak pachną niearomatyzowane nie pamiętam czy był to five o clock czy coś podobnego, ale za przeproszeniem "waliło" tak samo jak w samym sklepie.

Nie polecam tego rodzaju sklepików...

krzysztofsf

Sadze, ze winne jest tez przechowywanie herbat w tych samych slojach bez mycia ich - a czasem nawet i z myciem naczynia.

Wywalilem kiedys puszke metalowa z ktorej nie dalo sie pozbyc aromatu po herbacie Irish cream bodajze, przechowywanej tam okolo 10 lat wczesniej...........

ziomiwan

alinathimpha troszkę uważniej czytaj dyskusję....

krzysztofsf

Quote from: ziomiwan on 17 September, 2011, 19:22:15 PM
alinathimpha troszkę uważniej czytaj dyskusję....

To jakis spam jest - nabijanie postow.
Wszsytkie wpisy od ali...  sa zrobione jako "kopiuj-wklej" z innych postow danej dyskusji.

ziomiwan

Właśnie zobaczyłem to po wysłaniu postu.
Zaraz zgłoszę Mariuszowi.

mariusz

Takie rzeczy chyba programowo robią w sobotę... a później trzeba w kosmos puszczać.

Dobrze że czuwacie! Dziękuje