gdzie w Warszawie jest dostępna dobra herbata

Started by joanna, 16 August, 2011, 14:56:33 PM

Previous topic - Next topic

krzysztofsf

Quote from: joanna on 23 August, 2011, 13:51:41 PM
No tak jak masz taką wiedzę to faktycznie wygrywasz boje ze sprzedawcami. Ale ja nie zawsze wiem dokładnie czego chcę, a jak zaczynam opowiadać to jestem traktowana jak nawiedzona, albo jak głupia blondynka, która czegoś się naczytała, często widzę jak obsługa mądrzy się, ale jedyne na czym się zna to cena.   No i wszędzie te aromatyzowane cuda a  podstawowa sencha stoi gdzieś z boku. Z takiej herbaciarni od razu wychodzę.
Nie jestem znawcą ale mam smak i węch... :)

Nie mam wiedzy
Po prostu wiem, ze wiedzy tej nie maja rowniez sprzedawcy.
"Prosze mi opowiedziec o..." dziala cuda, o ile nie rozmawiamy ze sprzedawca faktycznie znajacym swoj towar. Ale wtedy z kolei warto go wysluchac.

Z miesiac temu pytalem sie w przymarketowych herbaciariach o oolong typu dahong pao.  W jedej z nich sprzedawczyni wiedziala z grubsza o co chodzi i odpowiedziala " Nie mamy, ale jest formosa oolong z dodatkiem mango".
Skrzywilem sie odruchowo i wykrztusilem "Z mango????"
Sprzedawczyni skrzywila sie i odpowiedziala "No wlasnie...."

ziomiwan

To i tak dobrze, bo ja w którejś herbaciarni właśnie przymarketowej pytając o oolong dostałem w odpowiedzi "tak oczywiście!" po czym pokazano mi puery sypane, w dodatku aromatyzowane...

Asiu zawsze możesz spytać na forum o herbatę jakiej smak Ci się marzy, a spróbujemy pomóc :) . Trzeba sobie pomagać ;)