Bliższa identyfikacja herbaty.

Started by Mr. D, 15 November, 2011, 23:39:34 PM

Previous topic - Next topic

Mr. D

Jestem nowy na tym forum więc witam Was!

Jakieś pół roku temu dostałem w prezencie od chińskich znajomych herbatę. Teraz gdy zainteresowałem się herbatami zielonymi i pu-erhami wygrzebałem również tamtą herbatę.

Nie mam pojęcia co to za rodzaj herbaty.

Jedyne co wiem, to to, że na opakowaniu widnieje napis (jedyny w alfabecie łacińskim) "Yu Pin Cha". Wyszukiwanie tej frazy w google wiele mi nie pomogło.

Opakowanie wygląda tak:

a susz tak:

Napar z parzenia takiego jak w przypadku zielonej herbaty jest koloru żółtego, smak specyficzny. Nie jestem w stanie porównać tego do żadnej, herbaty którą piłem.

Wie ktoś co to może dokładniej być? Z góry dzięki.

tanhayi

Większość herbat, zapakowanych w ten sposób(hermetycznie), to herbaty oolong. Do tego wygląd liści, małe pozwijane kuleczki o zielonej barwie, które również mówią że jest to oolong. Do tego Twój opis - żółta barwa naparu. Jakbyś mógł zamieścić dokładniejsze zdjęcie napisu na środku opakowania, byłbym wdzięczny. W jaki parzyłeś tę herbatę? - parzenie herbat typu oolong przebiega dość specyficznie(mowa o gong fu).

Według mnie, będzie to kolejny Tie Guan Yin(Ti Kuan Yin)
铁观音
/
鐵觀音

Jeśli coś takiego Ci piszę na opakowaniu. Jest to właśnie ta herbata. Jeśli nie - prosimy o zdjęcia;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

ziomiwan

Liście wyglądają mi na średniego Tie Guan Yin. Opakowanie też specyficzne.