Jak doskonale zaparzyć herbatę ?

Started by mikolaj90, 14 May, 2011, 20:59:45 PM

Previous topic - Next topic

mikolaj90

Witam. Otóż kupiłem sobie Pu-Erh i na opakowaniu pisze, żeby parzyć w 98 stopniach. Lecz jak wiadomo, gdy zagotuje się wodę i wleje się do filiżanki temperatura spada do około 80 stopni, a to jest 18 stopni różnicy. Jak idealnie zrobić, żeby woda w filiżance miała 98 stopni ? 

krzysztofsf

Nie "wiadomo", bo tak szybko nie spada temperatura.
Ja parze Pu Erh głownie poniższa technika, stopniowo zwiekszajac czasy.

http://www.youtube.com/watch?v=8WzWh8IO-Co&feature=player_embedded

Na filmie parza niedojrzały Raw Pu Erh, ale fermentowany parzy sie tak samo.

tanhayi

Tak jak mówi Krzysztof. Temperatura tak szybko nie spada, do tego jest tolerancja "idealnej" temperatury parzenia, myślę do 95 stopni. Do tego możesz rozgrzać wrzątkiem filiżankę czy gaiwan.

Podpowiedź co do filmiku. Jest zaznaczone by wodę lać po brzegu gaiwana. Robi się tak by liście na dole gaiwana zawirowały i zmieniły swoje położenie, a nie były ciągle przygniecione górną warstwą liści. Pozdrawiam. Mikołaj, parzenie Gongfu to naprawdę fajna sprawa. Więcej liści się daje, ale idzie więcej z niej wycisnąć...niemalże wszystko;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

mikolaj90

A tak na szybko zapytam, na czym polega parzenie gongfu, jak się parzy tym sposobem ?

tanhayi

Parzenie Gong Fu Cha stosuje się przeważnie do Oolongów. Chodź ja tym stylem parze wszystkie herbaty. Czasami zaparzę stylem Zhong Tou. Na czym polega parzenie Gongfu? Na parzeniu większej ilości liści w mniejszej ilości wody i w krótszym czasie.

Tu masz co nieco o tym parzeniu. Jest to cytat z książki Roberta Sayamy Tomczyka.

Jest tam opisany cały ceremoniał parzenia. Nie potrzebujesz żadnej z rzeczy która tam jest wymieniona. Potrzebna Ci herbata, filiżanka o pojemności 100-200ml i sitko. I naczynie do picia.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.