Main Menu

Zaparzanie Pu-Erh

Started by Naz, 07 February, 2011, 18:59:45 PM

Previous topic - Next topic

Naz

Pytałem się kiedyś o zaparzanie Oolong w żeliwnym czajniczku, w którym przygotowuję napar z zielonej herbaty. Tym razem chciałem się dowiedzieć, czy sporadyczne parzenie Pu-Erh w owym czajniczku nie wpłynie na smak parzonych zielonych herbat. Na początek chciałem spróbować herbaty pięcio-siedmioletniej. Nie mam zamiaru parzyć Pu-Erh z dodatkami.

mariusz

Spokojnie możesz parzyć. Wypłukasz i nie będzie śladu, żeliwo jest raczej odporne na aromaty, chyba że zostanie zdarta powłoka emaliowa, lub pojawi się rdza.. ale to już pewnie inny temat.

krzysztofsf

Zeliwa nie mam, to sie nie wypowiadalem. W przypadku porcelany i szkła porzadne wymycie goracą woda nawet bez płynów usuwa aromat.

Naz

W takim razie przy następnym zakupie sięgnę po Pu-Erh. Dzięki za odpowiedzi:)