herbata aromatyzowana

Started by irineva, 28 March, 2015, 17:42:57 PM

Previous topic - Next topic

irineva

Witam! od dłuższego czasu zastanawia mnie wątek aromatów w herbacie tzw. aromatyzowanej. Mam tutaj na myśli oczywiście herbaty ze sklepów profesjonalnych/ herbaciarni itp. nie z delikatesów, a mianowicie czy w takowych sklepach kupując np. herbatę z nuta deserową czy owocową kupujemy lepszą jakościowo herbatę niż w pierwszym lepszym markecie? jak to jest z tymi aromatami? są one faktycznie syntetyczne i lepiej takich herbat smakowych unikać czy może jednak nie jest to tzw. chemia. Ten temat już dość długo mnie interesuję i chciałabym poznać opinie bardziej wtajemniczonych.


Konrad

Witaj na forum!

Patrząc na same liście herbaty, można z dużą dozą pewności powiedzieć, że ta sprzedawana w herbaciarniach jest lepszej jakości - szczególnie wyraźnie widać to na przykładzie aromatyzowanych herbat białych, gdzie w mieszance na bazie herbaty Pai Mu Tan liście mogą być ładniejsze, niż w czystym Pai Mu Tan podstawowej jakości. Zostawiając kwestię samych aromatów z boku, podobnie przedstawia się kwestia dodatków. W wielu herbatach z dodatkami owocowymi, liofilizowane owoce są zachowane w całości, a po zaparzeniu można je nawet zjeść.

Niestety, producenci mieszanek herbat rzadko dzielą się tajemnicami swoich aromatów, więc nie można powiedzieć, kiedy zastosowane aromaty są naturalne, a kiedy sztuczne. Z subiektywnego doświadczenia mogę powiedzieć, że herbaty z dodatkami owocowymi wypadają tu lepiej, niż takie "deserowe", których aromat często jest zbyt nachalny.

Na pewno nie należy demonizować herbat z dodatkami, bo normy unijne w stosunku do składu produktów spożywczych są bardzo restrykcyjne, ciężko byłoby więc "przemycić" aromaty  szkodliwe.

Niemniej jednak, zawsze zachęcamy głównie do poznawania herbat klasycznych, bo wszyscy w herbaciarni lubimy takie najbardziej.