Pomysły

Started by mariusz, 10 March, 2011, 00:18:48 AM

Previous topic - Next topic

mariusz

Wiem że macie swoje przemyślenia na temat usprawnienia sklepu, asortymentu i tego wszystkiego co by się przydało zmienić. O wielu rzeczach już wiemy i jest spora szansa że wkrótce wiele z tych propozycji zostanie wdrożonych, aby zarówno poruszanie się jak i cały proces wyboru i składania zamówienia był najbardziej optymalny mając na uwadze wszystkich.

Nie ukrywam że sam też mam mnóstwo pomysłów, niektóre muszą być tajemnicą ze względów "konkurencyjnych", ale zdradzę Wam choćby jeden na który ostatnio wpadłem - czekam oczywiście na opinie, mogą być też na privie.

Pomyślałem sobie że bardzo lubię niespodzianki które są bardzo przyjemne. Np. co pewien czas dostaję próbki na które wprost nie mogę się doczekać, nie wiedząc dokładnie co to będzie lub jak to będzie smakować. Z drugiej strony nie lubimy zbyt długo czekać a i wybór czasem dla niektórych jest zbyt duży i ciężko się zdecydować.

Dlatego też pomyślałem sobie (może być to propozycja zapewne bardziej dla stałych naszych wspaniałych odbiorców, którzy wiedzą i wierzą że potrafimy dobrze doradzić), że podzielę się Wami taką koncepcją wprowadzenia możliwości zamówienia herbat przez podanie preferencji i kilku parametrów.

Przy składaniu zamówienia określałoby się w 2-3 zdaniach swoje preferencje dotyczące danego zamówienia np. "Za 50 zł chciałbym kupić 5 herbat. Lubię zielone japońskie, uwielbiam Genmaiche ale chciałbym też smaczną herbatkę owocową najchętniej z wanilią..." Takie zamówienia byłyby przez nas "przerabiane" na właściwe zamówienie z konkretnymi herbatami. I tu byłyby 2 opcje - albo opcja niespodzianki, gdzie w oparciu o zaufanie do nas można byłoby oczekiwać na taką przesyłkę - albo opcja z potwierdzeniem - gdzie zamówienie byłoby przez nas dobierane, ale musiałoby być jeszcze zaakceptowane przez składającego zamówienie.

Mam świadomość że jest to pomysł dosyć niszowy - ale chciałbym znać Waszą opinię - czy sami chętnie skorzystalibyście z takiej opcji?

krzysztofsf

Swietny pomysł.
Opcja dwa konieczna przy płaceniu karta.
Ewentualnie wprowadzic do cennika pozycje "wybór herbat" z kilkoma wariantami cenowymi z opisem "zawartośc do uzgodnienia" i "zawartośc najlepszy wybór wg ramowych preferencji zamawiajacego", żeby mozna było zatwierdzic pozycje o wartości np. 25 zł wpisując w uwagach swoje preferencje, zatwierdzić zamówienie i zapłacic całośc. Wahajacy się i nieufni moga zaczekac na statusie zamówienia i kliknąć "zapłać" gdy jako propozycja będzie skompletowane.
Sądzę, że to swietna metoda na przedstawianie próbek, często takich herbat, które zamawiającemu nie przyszłyby na myśl.
A brak ścisłej gramatury składowych ułatwi pracę pracownikom, a jednocześnie umożlwii nam nabywanie takich przekrojówek bez obciążania ich zbytnimi dodatkowymi kosztami przygotowania .
Do tego warto byłoby uwzglednic sprzedaż próbek, czy tez mniejszej porcji niż całe ciastko , herbat prasowanych w tej opcji - skoro są pite w Czarce, to zapewne jakieś napoczęte się znajdą?

tanhayi

Krzysztof. Jest taka możliwość. Do mnie właśnie z e-herbata idzie 11 herbat które ważą 110 gram. Wystarczy napisać do Pana Mariusza.

Panie Mariuszu, świetny pomysł, nie podważam niczyjego doświadczenia ani tym podobnych, ale to chyba nie będzie łatwe takie, dobieranie po "słowach" herbaty.

Hmmm

Można by było wrzucić na forum taki mały "słowniczek" podstawowych pojęć herbacianych. Z takimi słowami np jak Bombilla, Czambu, Tipsy czy Mate.

Więcej informacji na temat podstawowych herbat.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Lukas

Mariusz extra pomysł, cokolwiek wymyślisz, wprowadzisz do oferty lub usprawnisz będzie z korzyścią dla wszystkich i przyczyni się do rozwoju wielu dróg herbaty w Naszym kraju.

Cześć moich pomysłów już znasz, teraz mam kolejny, ale to już PM.

ziomiwan

Świetny pomysł!
Jedna propozycja w której wymienione są wszystkie herbaty, a druga jako niespodzianka czyli wybrane przez eherbatę.

tanhayi- eherbata.pl , a nie e-herbata.pl to dwa różne sklepy.

Można by też dać coś w stylu "Nie wiesz jaką herbatę wybrać? Napisz do nas email: (tu adres email) lub zapytaj na naszym forum forum.eherbata.pl na pewno pomożemy!"

Marcin

Ciekawy pomysł :) Myślę, że głównie dla osób zaczynających swą przygodę z wysokogatunkowymi herbatami. Sam bym się na to pisał. Bo jeśli nie znam się na herbatach, to kto mi lepiej doradzi jak nie fachowcy :)
Jednak zanim złożyłbym zamówienie, chciałbym wypróbować kilka herbat o różnych specyfikach smakowych (np. herbata o bardziej cierpkim smaku, czy delikatna, ale głównie chodzi o aromatyzowane), dzięki czemu miałbym zarys jakie herbaty najlepiej mi smakują i pozwoliłoby mi to lepiej opisać swoje preferencje. Ponoć taka opcja istnieje, tylko czy za to się płaci, czy jest to forma darmowej degustacji?
Ewentualnie byłbym jeszcze zainteresowany próbkami, powiedzmy w takich gramaturach, aby mi starczyło na 2-3 parzenia dla jednej osoby. Czyli ok. 10g.

ziomiwan

Jasne, że płaci się za takie próbki, nikt nie działa charytatywnie ;) gdyby tak Mariusz robił to już dawno zwinąłby interes ;) .

Po 10gram możesz zamówić, ale musisz napisać do Mariusza

Lukas

ale są takie herbaty, których nie chciałbym nawet za darmo ;D i żeby mi nawet stała na półce i psuła widok ;D

tanhayi

hmmm. teraz na to wpadłem

gdy towar jest niedostępny, można by i tak pokazać jego cenę. przydatne by było.

Zastanawiam się ile kosztuje Matcha Kyoto 30g, a jest niedostępna, i nie ma jak się dowiedzieć.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.