Nieznana herbata

Started by JaCube, 26 May, 2011, 21:15:54 PM

Previous topic - Next topic

JaCube

Witam! Nie dawno zakupiłem herbatę, po raz pierwszy w życiu inną niż zwykłą ze sklepu. Chciałem nie aromatyzowaną. Koleś polecił coś takiego:

Nie wyszła mi za dobra, może taka jest nie wiem. Chciałbym się coś o niej dowiedzieć więcej, jak parzyć, i co to w ogóle jest. Dzięki z góry.

tanhayi

Jakbyś mógł zrobić zdjęcie suszu byłbym wdzięczny. Jak najlepszej jakości.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

JaCube

Przepraszam za jakość ale mam tylko aparat na komórce. Są to takie sprasowane liście które się otworzyły podczas parzenia, kolor ciemno zielony:

Herbata była delikatnie żółtawa, przezroczysta prawie jak woda. Smak łagodny, ale działanie mocne :)

tanhayi

Jest to Oolong. Jaki? Nie wiem.

Moje zalecenie do parzenia to styl Gong Fu temperatura 95-98. Pierwsze parzenie 15 sek. Ilość suszu około 1,5 łyżeczki na 150 ml gaiwan.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

JaCube

Dzięki bardzo. Zastosuje się do zaleceń i coś napiszę.

tanhayi

JaCube

Wczoraj wieczorem sobie zaparzyłem. Dałem 1,5 łyżeczki do filtra od kawy, do kubka i zalałem wrzątkiem na minutę. Kompletnie inna bajka, zapach i smak delikatnie kwiatowy tak jak mówił mi sprzedawca. Jestem zadowolony.

ziomiwan

Zaparz ją jeszcze kilka razy, a smak i zapach przy drugim parzeniu będzie mocniejszy.