Problem z czajnikiem żeliwnym.

Started by ptaszny, 28 January, 2014, 22:46:01 PM

Previous topic - Next topic

ptaszny

Witam serdecznie,

Otrzymałem w prezencie czajnik żeliwny HANA ze sklepu garneczki.pl, u którego pojawiły się pęcherzyki powietrza przy pokrywce na brzegu, które po odpadnięciu zostawiły miejsca, na któych pojawił się nalot rdzy. Czajniczek reklamowałem i zamieniłem na inny podobno porządniejszy marki GIPFEL również z tego sklepu. Zdążyłem zaparzyć w nim jedną herbatę owocową i po umyciu (wyłącznie wodą) i wytarciu do sucha ręcznikiem po paru godzinach zauważyłem spękania farby? na wierzchniej warstwie pokrywki. Jakby cienka warstwa farby lekko się podniosła i spękała. Wkrótce może odpaść. Czego jest to powodem? Czy te czajniki żeliwne tak po prostu mają? Wprost niewiarygodne, że drugi czajnik a sytuacja się powtarza... :-(

mariusz

Napiszę śmiało i przewrotnie że to wina drogich czajników żeliwnych japońskich :) Chińczycy mają teraz na nie bowiem monopol, ale jeden czajnik chiński może być naprawdę doskonałej jakości (np. fabryka w chinach ale produkcja na zlecenie japończyków), zazwyczaj jednak są to po prostu tanie podróby. Czajnik japoński zwykle kosztuje od 300-500 zł i nie ma możliwości aby był tańszy.

Czajniki których jest teraz pełno w wydawałoby się okazyjnych cenach, oczywiście dają radę jak ktoś nie ma specjalnych wymagań, nie boi się szybkiej rdzy, odpadającego lakieru itp. O czajnik żeliwny też należy dbać, a jak od razu rdza wychodzi to już trzeba ją właściwie zaakceptować...

Janusz

Mój czajniczek żeliwny kupiony w e-herbata (około 3-ch lat ? ) zardzewiał. Służy mi wyłącznie do gotowania wody na zieloną herbatę. Konserwowałem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na stronie internetowej e-herbata. Moje pytanie brzmi :po pierwsze, jak usunąć rdzę i czy w ogóle jest to możliwe ?
          po drugie, czy wodą zagotowaną w tym czajniczku można parzyć herbatę ? (szkodliwość dla zdrowia ? )

Janusz

Konrad

Panie Januszu,

jeśli był to czajniczek szkliwiony w środku, to nie jest on zaprojektowany do gotowania w nim wody, a do parzenia w nim herbaty. Do gotowania wody służą nieszkliwione w środku czajniki nazywane po japońsku tetsubin. Jeśli czajniczek mimo to wytrzymał gotowanie na ogniu, to dobrze świadczy o jego jakości...
Co do samego zagadnienia rdzy - Japończycy nie widzą w tym problemu. Intensywnie używane przez lata tetsubiny zawsze będą miały w sobie trochę rdzy. Jest to wręcz oczekiwane od tetsubina, bo jego rolą jest między innymi wzbogacanie gotowanej wody w żelazo, co ma pozytywnie wpływać na smak zielonej herbaty. 

Nie mogę ręczyć, że tak samo będzie to działało w czajniczku szkliwionym, z założenia nieprzewidzianym do gotowania wody.

Na koniec jeszcze pytanko dla ścisłości: zakup w e-herbata czy eherbata? (to dwa różne sklepy)

Janusz

Panie Konradzie,
Czajniczek żeliwny tetsu gren kupiłem w "eherbata".
   W opisie czajniczka "Jak dbać o żeliwne naczynia "pisze : "Żeliwny dzbanek może być używany jako czajniczek do bezpośredniego zaparzania herbaty oraz jako czajnik do gotowania wody".
  Patrz  Akcesoria>czajniki żeliwne
Taki sam opis był do zakupionego przeze mnie czajniczka o poj.0,6 l.

Serdecznie pozdrawiam.

Konrad

Jeśli czajniczek przez tak długi czas wytrzymywał gotowanie, to rzeczywiście najwyraźniej się do tego nadaje... czym jestem pozytywnie zaskoczony! A jak zachowała się szkliwiona powłoka?

Wracając do właściwego tematu, czyli rdzy, odwołam się ponownie do podejścia Japończyków - jak pisałem wcześniej, rdza jest traktowana jako coś naturalnego, ale wewnątrz czajnika często jest pokryta sporą warstwą kamienia. Bo można się spotkać z twierdzeniami, że kamień z dobrej wody też wpłynie pozytywnie na smak herbaty. Stąd też skrajni herbaciani puryści używają zawsze tej samej wody i nie czyszczą tetsubinów... Na nieszkliwionych czajnikach, gdzie kontakt wody z żeliwem jest bardziej bezpośredni, wystąpienie rdzy i gromadzenie kamienia postępuje jeszcze szybciej.

W przypadku Pana czajnika polecałbym podejście zdroworozsądkowe - jeśli wyczuje Pan w gotowanej wodzie jakieś niepożądane smaki, radziłbym dopiero wtedy zastanowić się nad jego solidnym czyszczeniem lub zaprzestaniem użycia.

Pozdrawiam!

Janusz

Szkliwiona powłoka również pokryta jest rdzą.(patrz zał.)

Serdecznie pozdrawiam

Monika PM

Quote from: Janusz on 13 November, 2016, 12:37:59 PM
Szkliwiona powłoka również pokryta jest rdzą.(patrz zał.)

Serdecznie pozdrawiam

Trochę zgryźliwa będę... NA ZŁOM... ;D