Kiedy Lung Ching???

Started by Madhatter, 24 February, 2012, 21:37:20 PM

Previous topic - Next topic

kuusokuzeshiki

Quote from: ziomiwan on 27 February, 2012, 19:04:34 PM
Dlaczego manipulancką praktykę?? Przecież większość ludzi kupuje właśnie w ilości 50gram herbaty wysokiej jakości ze względu na ich wysoką cenę, oraz aby nie wywietrzała im w domu. W czym widzisz problem? Przecież wystarczy wybrać cenę za 100gram i gotowe, albo w głowie pomnożyć x2 jeśli cena dotyczy 50gram.
Sam byłem bardzo za tym, aby eherbata wprowadziła mniejsze ilości wagowe.
Ja myślę, że określenie manipulancka praktyka jest nadużyciem, ale Madhatter słusznie zwrócił uwagę na aspekt istotny zwłaszcza dla nowicjuszy w sprawach herbaty, którzy nie orientują się w cenach danego gatunku oraz ludzi z ograniczonym budżetem na zakupy w eherbacie. Nie chodzi tu o możliwość zamówienia herbaty w poszczególnej ilości, ale o ujednolicenie i wyświetlenie przelicznika w stosunku do 100g, tak aby przeglądając ofertę łatwiej było na wstępie porównywać ceny i np. eliminować te, na które nas nie stać. Wiem, że nie wszystkim chce się wchodzić na podstronę każdej herbaty aby sprawdzić czy to cena za 25/50/100g i wnikliwie analizować opis, w szczególności kiedy nie mają jeszcze zbyt dużej wiedzy na temat gatunków i ciężko przychodzi im wyobrażenie sobie smaku.

Quote from: ziomiwan on 27 February, 2012, 19:04:34 PM
Herbaty pod marką tesco podobne choćby jakościowo do herbat z eherbaty?? To wierutne kłamstwo! Piłem wszelkie tescowe herbaty, żadna nie była dobrej jakości, żadna nie była smaczna, były po prostu przeciętne marketowe...
Herbaty z eherbaty przewyższają bardzo mocno tescowe, realowe, tetleyowe, dilmahowe i inne herbaty. Są wysokiej jakości i nigdy mnie nie zawiodły.
Potwierdzam. (Chociaż raz w markecie Auchan znalazłem jednego Gunpowdera, jakiego można (było?) znaleźć również na eherbacie - ale to wyjątek) Pomijając już kwestię różnicy smaku, bo to oczywiste, dochodzą do tego dwie inne rzeczy- świeżość i jakość suszu. Większość herbat z marketów jest mówiąc wprost - stara i o aromacie prawdziwej herbaty możemy sobie pomarzyć. Druga sprawa jak wspomniałem to jakość suszu: w cenę sypanych herbat z marketu wlicza się masa patyczków z łodyg, które pokrywają całą powierzchnię herbaty, aż się ciężko pije! Do tego liście są przeważnie pokruszone i wymieszane świeże ze starymi.

A żeby nie było całkiem OT, to dodam, że również uwielbiam Lung Ching, chociaż musze się jeszcze skusić i spróbować Xi Hu Lung Ching - pewnie następnym razem :P

ziomiwan

W gruncie rzeczy ujednolicenie całego asortymentu jeśli chodzi o wagę np. do 50gram byłoby dobrym posunięciem z powodów jakie przybliżyłeś.
Jednak z czasem człowiek zmienia zdanie ;) .

Pozdrawiam

Robixen

Albo można by wyświetlać obydwie ceny.
Na górze cena od, a zaraz pod nią cena za 100 gram.