Dwa pytanka od zielonej ;)

Started by Nishichi, 30 July, 2012, 17:14:46 PM

Previous topic - Next topic

Nishichi

Hej!
Jestem Nishichi, mam 16 lat i od jakiegoś czasu interesuję się herbatami. Pijam różne, mieszanki i torebkowe, zazwyczaj białe lub zielone, choć ostatnio również typowo kwiatowe.
Chciałabym spróbować dobrych herbat typu oolong i pu - erh, ale nie śmierdzę groszem, więc niska cena byłaby mile widziana ;).
Ogółem przepadam za mocnymi herbatami o wyrazistym smaku, lecz małej ilości goryczki. Znalazłaby się dobra dusza do pomocy?

Pzt. byłabym niezmiernie wdzięczna, jeśli ktoś opisałby mi po krótce producentów najwyższej klasy japońskich herbat, ponieważ szukam o tym informacji, a na stronach o herbatach, które przeszukałam widnieje najwyżej informacja o historii wymyślenia. Byłabym wdzięczna za każdą informacje!

odalisques

Dobrej jakości herbaty sypane "nie mają" producentów, jedynie dystrybutorów. Producenci, którymi często są farmerzy wykupujący lokalne zbiory, najczęściej w ogóle nie prowadzą sprzedaży detalicznej. Istnieją wyjątki oczywiście.

Zatem: gatunek, region. Tym się kieruj na początku swojej przygody z herbatami chińskimi/japońskimi. Z czasem zapwne staniesz się nieco bardziej wybredna.

Jeśli chodzi o oolongi i pu-erhy to nie pijam, więc nie pomogę. Ale zawsze chętnie podpowiem coś w kwestii zielonych/białych/pośrednich, gdy będzie taka potrzeba.

Nishichi

W takim razie dystrybutorów, jeśli mogę prosić.
Szczerze powiedziawszy potrzebuję jakiejś historii rodziny z tego przemysłu ;)

Naz

Powinnaś spróbować oolongów mocniej fermentowanych, które mają właśnie wyrazisty smak. Z eherbaty polecam Da Hong Pao i Dan Cong. Jeśli cena jest dla Ciebie za wysoka, to możesz wziąć za mniejszą cenę Da Hong Pao Mini, jednak kosztem ilości, ale to na spróbowanie lub poczekać na dostawę Shui Xian.
Z pu-erhów polecam 5-7 letni (większa ilość za niedużą kasę i bardzo dobry).