Sparzone Liście

Started by Razirr, 16 June, 2012, 12:37:42 PM

Previous topic - Next topic

Razirr

Ostatnio kupując jedną z herbat natknąłem się na napis : "Najlepszy smak zielonej herbaty uzyskamy gdy najpierw krótko sparzymy listki wrzątkiem, a po odsączeniu ponownie zalejemy je wodą (...)"

Nie wiem co o tym sądzić. Z jednej strony jest to jakiś sposób na herbatę która nie boi się bardzo gorącej wody i ma wysoka tolerancję. Może coś i z tego by wyszło, ale jakoś nie widzi mi się abym zalewał wrzątkiem np. senchę.

Co o tym stwierdzeniu sądzicie ?


ziomiwan

Gdy sparzysz ją wrzątkiem, to już później nie uzyskasz dobrej herbaty.
Nie wiem jakiej herbaty to dotyczyło, ale tak czy inaczej to jakieś bzdury.

gooner92

Wydaje mi się, że taki napis jest na opakowaniu zielonej herbaty z pigwą firmy Bio-Active.

odalisques

Trocinom typu Bio-Active to faktycznie może nie robić różnicy. Żadnej wysokogatunkowej zielonej/białej herbaty nie ma żadnego sensu zalewać wrzątkiem, nieważne na jak długo.