kolekcja herbat

Started by maniak-tea, 24 July, 2010, 21:16:16 PM

Previous topic - Next topic

krzysztofsf

Quote from: mariusz on 17 May, 2011, 15:18:43 PM

Twój sposób jest bardzo sprytny i ciekawy - od razu wyobraziłem sobie że herbatę przykrywasz krążkiem od hokeja na lodzie :)

Przenioslem na herbate doswiadczenia z przechowywania tytoniu papierosowego - gdzie po kilku otwarciach pojemnika susz robil sie suchy, kruchy i lamliwy, jedynie na skutek oddawania wilgoci do wymienianego w pojemniku (w czasie manipulacji przy wybieraniu porcji tytoniu) powietrza atmosferycznego. W miare ubywania tytoniu objetosc zamykanego z nim w pojemniku powietrza, nawilgacanego i aromatyzowanego tymze tytoniem po odstawieniu pojemnika na polke, robila sie coraz wieksza.

Mozliwe, ze paramatry herbat przechowywane w torebkach strunowych przedstawiaja sie korzystnie dlatego, ze zamykajac woreczek wyciska sie przewaznie powietrze znad herbaty.

ziomiwan

Dla tych którzy pragną przechowywać herbatę przez dłuższy okres są zgrzewarki próżniowe które kupić można już bardzo tanio bo od 30paru zł.
A 30metrów folii do zgrzewania to koszt około 20zł.

Naz

Ja herbaty przechowuję w torebkach, w których dostarczana jest z eherbata. Dodatkowo te torebki ze suszem zamykam w dużej ceramicznej puszce, która ma gumową uszczelkę i metalową klamrę do zamknięcia. Nie wszystkie jednak herbaty tam zmieszczę, wtedy przechowuję je jedynie w tych torebkch. A co robicie z puszką, gdy skończy się Wam herbata? Napełniacie ją jedynie tą samą herbatą, czy może czyścicie dla innej? Kupuję herbaty od pół roku i narazie nie powtórzyłem zakupu. Jest tyle jej rodzajów dostępnych w sklepach, że pokolei poznaję ich smaki. Rzadko mi się zdarza, żebym miał herbatę dłużej niż miesiąc. Dlatego na tym etapie, kupując puszkę dla każdej herbaty, wydałbym na nie sporo kasy. Słyszałem, że czyszcząc metalową puszkę wodą mozna spowodować jej korozję. Z tego względu jestem ciekawy, co robicie z pojemnikiem po jego opróznieniu?

Tymah

Czyściłem wielokrotnie, korozji brak.

ziomiwan

Nie trzeba myć wodą.
Wystarczy otworzyć puszkę po jej opróżnieniu, żeby wszelkie zapachy zwietrzały, z dwa dni powinny wystarczyć. Dzięki temu uchronimy puszkę przed korozją która prędzej czy później się pojawi podczas mycia wodą.
Metal nie pochłania zapachów więc nie warto myć.

Po opróżnieniu delikatnie ostukać, aby wszystko wyleciało, przetrzeć suchą szmatką znów ostukać i postawić otwartą gdzieś na wierzchu. Później przecierasz z kurzu i sypiesz nową herbatę.