Herbata z mlekiem

Started by AMU, 11 August, 2009, 09:48:15 AM

Previous topic - Next topic

TeaDrinker

Herbata z mlekiem jest dla mnie świetnym dodatkiem jednak nie na co dzień. Lubię co jakiś czas, dla odmiany napić się herbaty z kapką mleka.

meiram

Zdarza mi się pić bawarkę, choć nie codziennie. Zauważyłam, że wiele osób uważa mleko lub cukier za...profanację...trochę zbyt mocne słowo jak na mój gust. W Tybecie ubija się herbatę z jaczym masłem i solą - to dopiero coś innego i co na to osoby, które mówią o profanacji?;) Sadzę, że sposób podawania oraz dodatków to kwestia kulturowa po prostu. W Polsce często pije się z cukrem i cytryną co jest wyniesione z tradycji Rosyjskiej. Zresztą kawę "po polsku" kiedyś rozumiano jako słodzoną i z gęstą słodką śmietanką - najwidoczniej Polacy w większości preferują słodkie smaki. Nie widzę w tym nic osobliwego, ani profanującego.

ziomiwan

W przypadku herbat z marketów, tudzież sklepów spożywczych o profanacji mowy być nie może, bo pijemy zmiotki herbaciane, a nie pełnowartościowe herbaty, a więc lepiej nawet je posłodzić, "pomleczyć" czy "po" cokolwiek aby nabrały smaku :) .
Liptona zdaża mi się pić choć już lepiej smakuje Ramsey z biedronki, ale te herbaty słodzę, albo piję z mlekiem, bo inaczej nie da rady.

meiram

Nigdy nie ma profanacji moim zdaniem. Czy pijemy śmieci? Myślę, że jest różnie. Ja staram się nie pić śmieci, ale nie oznacza to, że mam nie słodzić dla idei...bo ktoś uzna,że to profanacja. Nie lubię jak się przesadza z ideologią. Herbata ma smakować :)

krzysztofsf

Obecnie nie pijam czarnych herbat, poniewaz jak dla mnie, cukier idealnie sie z nimi komponuje i wydobywa glebie smaku - a "sie odchudzam" :). Brakuje mi w nich odrobinki cukru - i juz :).

Natomiast odnosnie "mlecznosci" odkrylem, ze idealnie komponuje sie fermentowany Pu Erh i kefir czu jogurt naturalny. Naturalnie nie jako mix (chociaz podejrzewam, ze tez by sie sprawdzilo), ale jako uzupelnienie do popijania.
Dwa lyki zimnego kefiru, a nastepnie popic goracym Pu Erh -  fantastyczny przeskok smakowy, wzajemnie uwypuklaja i uzupelniaja smak.
Co rano robie sobie takie sesje na sniadanie, od trzeciego parzenia otwierajac kefir 400g i popijajac kolejne 3 parzenia.

meiram

Całkiem ciekawe z tym kefirem, nigdy tak nie próbowałam. Ja się nie odchudzam i słodzę 2 łyżeczki cukru :)

krzysztofsf

Quote from: meiram on 26 June, 2011, 00:02:32 AM
Całkiem ciekawe z tym kefirem, nigdy tak nie próbowałam. Ja się nie odchudzam i słodzę 2 łyżeczki cukru :)

Zaryzykuj np. z tym Pu Erh
http://eherbata.pl/produkt/opis/259

meiram

Prawdopodobnie spróbuję przy jakiejś okazji.