Tradycje związane z parzeniem herbaty w Anglii

Started by jilkpo, 04 May, 2011, 15:00:51 PM

Previous topic - Next topic

jilkpo

Witam wszystkich forumowiczów i miłośników herbat :)

Chciałbym Was się zapytać czy możecie polecić jakieś książki, ew inne źródła, które opisują tradycje czy historie herbaty w Anglii?...Może się ktoś z Was orientuje jak to dziś wygląda a jak kiedyś wyglądało?

z góry dzięki za pomoc;)

Naz

Witam, witam:)
U mnie zainteresowanie z herbatą wiąże się głównie z Dalekim Wschodem. Niestety nie mogę Ci wprost pomóc. Nie pamiętam, ale może jakiejś informacje znajdują się w książce Pochlebkin'a "Herbata". Wpisując w wyszukiwarce hasło "herbata Anglia", wyskoczy kilka stron z krótkimi informacjami, ale pewnie już to zrobiłeś. Niestety tylko tyle mogę Ci pomóc.

mariusz

Anglia to silne tradycje głównie kolonialne (czarna herbata cejlońska, assamska), oraz słynne zwyczaje herbaty śniadaniowej, a także herbaty popołudniowej (podwieczorek - five o clock).

Parzenie mocnej herbaty do 4-5 minut w dużym imbryku, podawanie w filiżankach lub kubkach (ostatnio bardziej popularne). Anglicy najczęściej piją herbatę z dodatkiem mleka i cukru.

na wikipedii masz ciekawe informacje na ten temat:http://en.wikipedia.org/wiki/British_tea_culture

krzysztofsf

Gdzies czytalem, ze poprawnie "po angielsku" powinno wlewac sie herbate do filizanki z odrobina mleka, a nie dodawac mleko do filizanki z herbata.

ziomiwan

Tak powinno się robić i tak też się robi, dlatego gości pyta się najpierw czy chcą herbatę z mlekiem czy bez. A to dlatego, że mleko trzeba wlać najpierw do filiżanki, a dopiero później wlać herbatę. Taka kolejność, a nie inna ma znaczenia, a mianowicie wlewając mleko do herbaty sprawimy, że herbata straci swój aromat, jeśli zaś wlejemy herbatę do mleka, aromat pozostanie.
Nie wiem dlaczego się tak dzieje, ale to prawda.