szkoła herbaty

Started by sakuraa1212, 20 December, 2009, 10:56:29 AM

Previous topic - Next topic

sakuraa1212

pozwolę zacząc nowy wątek i podzieli się informacją którą znalazłam :

Cejlońska marka herbaty Dilmah oraz francuski Instytut Paula Bocuse'a utworzyły w Lyonie pierwszą międzynarodową Szkołę Herbaty.

Od 1 października 2009 Szkoła Herbaty stanowi integralną część programu I roku Hotelarstwa i Gastronomii Instytutu Paula Bocuse'a. Po ukończeniu kursu studenci będą potrafili właściwie zaparzyć i podać każdy rodzaj herbaty, a także dobierać odpowiednią herbatę do potraw i tworzyć na bazie herbaty oryginalne dania i koktajle.

Mimo iż herbata budzi coraz większe zainteresowanie konsumentów na całym świecie, w dużej mierze dzięki rosnącej świadomości jej walorów zdrowotnych, sztuka jej prawidłowego parzenia i podawania wciąż pozostaje rzadką umiejętnością. Jednym z głównych celów Szkoły Herbaty jest zmiana tego stanu rzeczy, poprzez edukację osób, które w niedalekiej przyszłości będą decydowały o jakości kuchni i obsługi wielu znakomitych restauracji i hoteli na całym świecie. Dzięki rzetelnej wiedzy na temat herbaty i czynników wpływających na jej jakość, smak i aromat, absolwenci Instytutu będą proponować swym gościom doskonałą herbatę, zaparzoną i podaną w doskonały sposób.

W inauguracji przedsięwzięcia wzięli udział Paul Bocuse – jeden z najznakomitszych francuskich szefów kuchni i współzałożyciel Instytutu, oraz Merrill J. Fernando –założyciel marki Dilmah i jeden z najbardziej doświadczonych kiperów herbaty na świecie.

,,Moją misją jest przywrócenie herbacie jej blasku: najwyższej jakości i różnorodności – powiedział w swym przemówieniu Merrill J. Fernando. – Misję tę uda mi się wypełnić tylko pod warunkiem, że będę umiał podzielić się z innymi moją wiedzą i miłością do herbaty. Współpraca z Instytutem Paula Bocuse'a to dla nas wielki zaszczyt, a także ważny krok na tej drodze. Będziemy mieli okazję przedstawić studentom Hotelarstwa i Gastronomii herbatę z perspektywy producenta i przekonać ich, że herbata to napój wyjątkowy, zasługujący na ich szacunek i atencję."

qi wan

Coś w rodzaju Akademii Herbaty powstało już wcześniej w Paryżu. Oferta tej szkoły też jest głównie skierowana do hotelarzy i restauratorów. Jednak, jeżeli w akademii w Lyonie "maczała" palce firma Dilmah to niestety nie wróży to nic dobrego. Na rynku polskim od pewnego czasu jest ich nowa marka Exceptional – ekspresówki sprzedawane jako herbata liściasta!
Prawdziwe Akademie Herbaty są np. na Tajwanie, gdzie przez wiele lat można herbatę "studiować" a po zdanym egzaminie otrzymać tytuł Cha Shi (Mistrz Herbaciany)  ;)

W ramach mini Akademii Herbaty przedstawiam swoje propozycje parowania herbaty z różnymi potrawami. Jeżeli ktoś ma jakieś swoje preferencje czy pomysły to proszę również o podzielenie się na forum:

Ciasto orzechowe – Da Hong Pao
Ciasto z truskawkami – Tie Guan Yin, Liu An Gua Pian
Czekolada gorzka – Puerh
Czekolada mleczna – Long Jing
Jajka – Wulong
Kurczak pieczony – Bi Luo Chun
Mięso z grila – Puerh Shou (zielony)
Ryba grilowana – Da Hong Pao
Ryba wędzona – Long Jing
Ser Brie – Long Jing
Ser Cheddar – Tie Guan Yin
Ser Edamski – Wulong
Sernik – Huang Shan Mao Feng
Szarlotka – Tie Guan Yin, Bi Luo Chun
Warzywa surowe – Bai Mu Dan
Wieprzowina – Keemun

sakuraa1212

zgadzam się co do wątpliwej profesjonalnosci Dilmah , ale moze to byc dobre na poczatku stania na drogę herbaty, a juz pozniej udoskonalic swoja wiedze na Tajwanie :)