Czym czyścić nie-chemicznie czajniczki?

Started by Frankie, 01 October, 2010, 10:15:51 AM

Previous topic - Next topic

Frankie

Witam!

Nie będę ukrywał, że mam straszny problem. Wyjeżdżając na wakacje, poprosiłem drugiego studenta, który został na mieszkaniu o dokładne wypłukanie i wysuszenie mojego kyusu i drugiego, mniej wartościowego czajnika. Po prostu spiesząc się rano na pociąg, wypiłem banche, zostały liście. Niestety (sic!) po powrocie we wrześniu, doznałem ciężkiego szoku, widząc iż liście pozostały. Nie muszę opisywać już smrodu jaki się z tego wydobywałem. Mimo moich starań i wysiłków, wyparzań etc., przykry zapach wciąż czuć przede wszystkim z kyusu. Jestem totalnie załamany, do tej pory nie wypiłem ani kropli należycie przyrządzonego z niego naparu. Kyusu ma szkliwo w środku. Pytanie:

- czym go doprowadzić do porządku, jeśli nie chce używać żadnych chemikaliów (to w ostateczności, ale uważam że zabiję czajnik)? Wpadłem na pomysł z kwaskiem cytrynowym albo sodą, ale nie wiem czy po nich też nie pozostanie jakiś ślad.

Proszę, ratujcie póki jeszcze można :(

ziomiwan

Kwasek cytrynowy i soda nic Ci nie uszkodzą. Nie używałbym tylko chemikaliów jak Cif itp.

Na forum proponowano czyszczenie proszkiem do pieczenia i zalanie gorącą wodą oraz pozostawienie na 2h.

A kwasek bardziej jako odkamieniacz działa, ale smród też zabija.

Więc spróbuj i jednego i drugiego sposobu.

Tymah

A czyszczenie Cifem w jaki sposób zniszczy naczynie, zapach tej substancji już nie zniknie czy coś innego?

ziomiwan

Zniknąć zniknie na pewno, ale nie chciałbym zaryzykować spożycia choćby odrobiny tego dziadostwa które znajduje się w cifie.
A przy nie dokładnym wypłukaniu z tego środka pozostaje osad.

Jeśli cif to później ze dwa wyparzenia dokładne naczynia.

Lukas

Ja proponuje systematycznie przez tydzień wrzucać świeże cytryny 2 razy dziennie. Każdym wieczorem zalać wrzątkiem na chwile. Na pewno lepsze to niż Wc-kaczki