Wędzarnia w ogrodzie

Started by callme, 02 April, 2026, 11:57:21 AM

Previous topic - Next topic

callme

Chcę uwędzić po raz pierwszy w życiu i nie mam jeszcze wędzarni. Żona mówi żebym zaczął od małej, ja chcę od razu większą żeby móc robić więcej naraz. Jaki rozmiar wędzarni ma sens na start dla rodziny 4 osób która planuje wędzić regularnie?

brixon

Żona ma rację że na start lepiej mniejsza ale ja bym zdefiniował mniejszą inaczej niż pewnie ona. Przy rodzinie 4 osób i regularnym wędzeniu za mała wędzarnia to frustracja bo będziesz robić kilka podejść żeby uwędzić ilość na której ci zależy. Polecam złoty środek, wędzarnia na około 15-20 kilogramów wsadu to według mnie minimum przy regularnym wędzeniu dla rodziny. Taka ilość pozwala uwędzić boczek, kiełbasę i rybę w jednym podejściu co jest dużo wygodniejsze. Przy wyborze zwróć uwagę na regulację dopływu powietrza i możliwość kontroli temperatury bo to klucz do dobrego wędzenia, za gorąco i mięso się parzy zamiast wędzić. Zajrzyj na https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/wedzarnie-tradycyjne bo jest tam wybór różnych rozmiarów i warto porównać zanim zdecydujesz.