Witam wszystkich, jako iż jest to mój pierwszy post.
Parzę sobie od niedawna zielone herbaty w domu i z racji tego, że można je parzyć kilka razy mam pytanie.
Czy okres pomiędzy zaparzeniami powinien być stosunkowo krótki? Bo zdarza mi się zaparzyć jednego dnia świeżą herbatę, a kolejne parzenie odbyć dopiero następnego. I stąd pytanie czy to jakoś wpływa na jakość naparów? I czy zaparzone liście lepiej przechowywać w sitku lub na jakimś spodeczku, czy mogą do następnego parzenia pozostać w dzbanku lub zaparzaczu?
Parzę sobie od niedawna zielone herbaty w domu i z racji tego, że można je parzyć kilka razy mam pytanie.
Czy okres pomiędzy zaparzeniami powinien być stosunkowo krótki? Bo zdarza mi się zaparzyć jednego dnia świeżą herbatę, a kolejne parzenie odbyć dopiero następnego. I stąd pytanie czy to jakoś wpływa na jakość naparów? I czy zaparzone liście lepiej przechowywać w sitku lub na jakimś spodeczku, czy mogą do następnego parzenia pozostać w dzbanku lub zaparzaczu?