Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - koena

#1
Quote from: krzysztofsfFakt, ze trzeba siedziec w poblizu elektrycznego dzbanka i co kilka minut dogrzewac wode na kolejne parzenia. Pierwsze parzenia oolong czy Pu Erh (...)
No właśnie.
Akurat ostatnio jakoś odeszłam od oolongów i Pu Erhów (nie wiem czemu).
Przy tej metodzie czajniczki są za małe i co chwilę musiałaby parzyć. Mogę sobie pozwolić chwilowo na pracę w domu bo "freelanceruję", ale nie oznacza to, że mogę non-stop pilnować wody. 0,4l znika u mnie bardzo szybko (czajnik mam na 0,8l na 2os). Przy śniadaniu wypijam dobrze ponad 0,4 sama o.O. To może niedobrze bo do jedzenia nie powinnam tyle pić, ale cóż. W ciągu dnia dlatego potrafię wypić nawet minimum 4 czajniczki na pół z moją połowića ;), chyba zwykle więcej niż 5.
Gong fu cha raczej pasuje mi na spotkania z przyjaciółmi, do rozmowy.

Jak już się rozwinął temat picia wody, to rzeczywiście latem piję więcej wody (ostatnio Cisowianka). Ale fajnie jest zaparzyć herbatę zieloną "na zimno".
#2
hehe no to mnie to wszystko rozbawiło
@ziomiwan jestem kobietą, a odalisques chyba mężczyzną ? (wnioskuję z odmiany słów ;). Nie jestem po biochemi, ale dość dużo czytam i mam do czynienia z językiem, więc czytać ze zrozumieniem umiem. Ty najwyraźniej nie. Dość rzeczowo wyjaśniłam "oksydację".

Ale najbardziej ze wszystkiego dziwi mnie że tyle mężczyzn pija zieloną herbatę i interesuje się tym więcej niż "wlać/zalać/wypić" :) Dużo więcej znam kobiet w tym fanklubie niż mężczyzn :) Fajnie.

Herbatę pijam cały dzień, dużo, więc tu zgadzam się z @ziomiwan że nie ma "co za dużo to nie zdrowo" :) Nie mogłabym się tak ograniczać do 2 dziennie. Zaparzam w dzbanku żeliwnym, piję w ceramicznej czarce. Metodą podaną przez @ziomiwana nie dałabym rady, bo piję baaaardzo dużo. Rodzice zawsze mi mówili, że jestem jak gąska :P Zawartość czajniczka bardzo szybko znika, ale delektuję. Poza tym minimum 1,5l dziennie powinno się pić różnych płynów. 2 kubki to nawet ni 1/3 zapotrzebowania organizmu :)
#3
@ziomiwan Zaraz po zbiorze herbatę zieloną poddaje się obróbce cieplnej, chroniąc się przed oksydacją o.O czyli ogranicza się ją do minimum, a oksydacji poddaje się herbatę czarną. Nie wiem jak ty czytasz swoje "guru" ale raczej bez zrozumienia. Na blogu Morze herbaty można przeczytac o powstawaniu różnych herbat:

QuoteA ściślej mówiąc oksydacja zachodzi, gdy liść w czasie więdnięcia traci wodę, a substancje w nim zawarte wchodzą w reakcję z tlenem z powietrza. Reakcję tę można przyspieszyć lub zatrzymać przez podgrzewanie, uzyskując w ten sposób różne właściwości herbaty.

W przypadku zielonej herbaty właśnie powstrzymuje się proces oksydacji przez podgrzewanie :) O czym można przeczytać w wielu źródłach.
Poza tym jak można brzmieć tak bufonowato i się wymądrzać, bardzo nie ładnie. Ja czy @odalisques tłumaczymy po prostu.

To dość śmieszne, ale nie wiem czy kolega wyżej sprawdził ale oksydacja = utlenianie, czyli łączenie się związków chemicznych z tlenem, co nie może być wyłącznie słowem używanym jako "proces który herbata przechodzi podczas obróbki zaraz po zbiorach.", bo jest to ogólnie w chemii znane zjawisko :D i zachodzi właśnie również "bezpośrednio po zbiorach"

Herbata utlenia się również gdy jest już zaparzona i nie wypija się jej od razu tylko stoi; można wtedy zauważyć, że zwykle zmienia się drastycznie kolor i smak; To polifenole zawarte w zielonej herbacie się utleniają czyli oksydują :P

Przepraszam za spam :)

@modessef1 Odpowiadając na pytanie: jeśli zostawisz zaparzony raz susz zielonej herbaty w koszyczku na otwartym powietrzu, biorąc wtedy pod uwagę, że nie powinna (mówiąc potocznie) skisnąć - czyli żeby nie stało się o to o czym pisał @odalisques ; stanie się tyle, że to co najcenniejsze w zielonej herbacie stracisz - antyoksydanty = polifenole; Smak na drugi dzień też nie jest dokońca ten sam, gdy tak robiłam miałam wrażenie że herbata była mniej intensywna w smaku;