Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - white monkey

#1
Herbaty dla miłośników / Odp: Moja ulubiona herbata
28 September, 2010, 21:21:43 PM
Do czarnej herbaty trzeba po prostu dojrzeć...  :-*

P. s. Nie rozumiem Ziomiwan dlaczego uważasz, że herbaty w torebkach to "najgorsze co może być", a już w słodzeniu herbat (nie myślę o liptonie) nie widzisz nic dziwnego...
#2
Herbaty oolong / Odp: herbaty oolong
30 January, 2010, 11:16:06 AM
dzisiaj w czarce skusiłam się na tie luo han (jeden z pięciu najsłynniejszych oolongów z wuyi) niesamowita herbata! juz dawno nie piłam tak dobrego oolonga. mocny, bardzo aromatyczny. wypiłam 3 parzenia, każde po minucie. suszu było ok. 1/3 w gaiwanie (w zasadzie to nawet nie jest klasyczny gaiwan, ale coś co chyba nazywa się gaibei - gaiwan z dziubkiem i rączką). polecam :)
#3
Akcesoria / Odp: Termometr
31 October, 2009, 10:54:33 AM
Wczoraj pierwszy raz miałam okazję wypróbować termometr (zakończony cytrynką, jest jeszcze w wersji z czajniczkiem). Wcześniej używałam czajnika regulującego temp. wody, albo "na oko" czekałam 5-10 min w zależności od rodzaju herbaty. Zrobiłam kilka pomiarów. Zaskoczyło mnie m.in. to, że temp. tak szybko opada po otwarciu wieczka czajnika, albo to, że przy przelewaniu wody do zimnego naczynia temp. spada aż o 5 C*. Wystarczy odrobinę zanurzyć go w wodzie by wskazał właściwą temp. Bardzo fajna rzecz. Polecam.
#4
marzą mi się spotkania w kameralnym gronie, w którym będzie można testować, porównywać herbaty. choć piję je już dosyć długo i miałam okazję spróbować wielu- smaku czy zapachu części z nich niestety nie pamiętam. szczególnie zależałoby mi na japońskich (niektóre są do siebie łudząco podobne) i czarnych (tych chyba pije najmniej). mam nadzieję, że wkrótce uda nam się zorganizować takie spotkanie. pozdrawiam

p.s. żeby nie było wątpliwości- mam na myśli herbaty bez dodatków ;)
#5
Herbaty czarne (czerwone) / Odp: Herbata czarna
23 September, 2009, 19:33:47 PM
z czarnych zdecydowanie wybieram darjeelingi. są bardzo świeże, aromatyczne, z jednej strony delikatne, z drugiej mają głęboki smak... darjeeling hypnotic ( II zbiór), castleton ( I lub II) są naprawdę dobre.
#6
Herbaty pu-erh / Odp: pu erh
23 September, 2009, 18:47:53 PM
chciałabym się jeszcze dowiedzieć jak to jest tak naprawdę z wiekiem tych herbat. słyszałam kiedyś, że pu erhy nie mają tylu lat, tylko są "obrabiane" w taki sposób aby przypominały herbaty leżakujące 13, 20 lat. proces trwa ponoć dużo krócej...
#7
Herbaty pu-erh / Odp: pu erh
23 September, 2009, 18:41:40 PM
wracając do tradycyjnych pu erh`ow..wole te bardziej ziemiste, mają mocniejszy napar i.. są tańsze ;) choc podobno im mniej tego "piwniczanego" smaku i zapachu tym wyższa jego jakość. jak piję np, 13-letniego to wydaje mi się strasznie słaby i dosyć bezbarwny.
#8
w czarce przecież można kupić mniejsze ilości... ;)
#9
Na herbacianym szlaku / Odp: Za herbatą po Polsce
06 September, 2009, 12:13:29 PM
przy okazji festiwalu herbaty w cieszynie miałam okazję próbować tych łakoci. przepyszne! skoro mowa o tym mieście to nie wypada nie wspomnieć o herbaciarnii "laja" na zamku. dobre herbaty, fachowa obsługa i pozytywny klimat. a potem to już tylko do czech, bo tam do dopiero mają herbaciarnie.. ;)
#10
Herbaty pu-erh / Odp: pu erh
04 September, 2009, 15:45:52 PM
do tej pory miałam okazję pić dzikiego pu erha dwa, może trzy razy. jest  pyszny! :) zbliżony jest to lepszej białej herbaty, choć jak dla mnie smakiem je przebija. oryginalny liść. naprawdę rewelacyjna herbata.
#11
Na herbacianym szlaku / Odp: Za herbatą po Polsce
04 September, 2009, 15:24:20 PM
możemy zacząć od południowego wschodu..szlak może mieć swój początek w sanoku ;D herbaciarnia nazywa się teraz prawdopodobnie "u mnicha", ale nie jestem pewna bo dawniej nazywała się "bogna". wybór herbat może nie jest największy i najlepszy, ale jest całkiem przyjemnie i dodatkowo można zaopatrzyć się w przyprawy. za dwa tygodnie wybieram się w bieszczady to może uda mi się zrobić jakieś zdjęcia :) pozdrawiam
#12
nie jestem wielką wielbicielką yerb ;), ale jeśli już mam w czymś wybierać to bedą to: cruz de malty (biała i limon- lubię je za małą zawartość pyłu), amanda ziołowa (przyjemnie pachnie lipą) i ostatnio zaczyna mnie przekonywać do siebie rosamonte elaborada.
#13
Herbaty na co dzień / Odp: jak lepiej?
29 August, 2009, 11:05:25 AM
zależy w czym ją zostawisz. jeśli w porcelanowym/ceramicznym czajniczku to do kilku godzin powinna być jeszcze całkiem dobra (zwłaszcza zielona). lepiej nie zostawiać naparu w yixingu, nie dość że robi się niesmaczny to jeszcze glinka przesiąka za bardzo herbatą, powodując jej "czernienie", tzn. później dodatkowo barwi herbatę (trudniej będzie uzyskać prawidłowy kolor herbaty), czy zniekształca smak.
#14
Akcesoria / Odp: Zaparzacze
28 August, 2009, 13:03:02 PM
niestety ceramiczy zaparzacz do polowy kubka sprawdza się tylko do herbat z średnimi i dużymi liśćmi. japońskich, czy czarnych z drobniejszym liściem w taki sposób nie da się zaparzyć (zaduże dziurki). oczywiście wszelkie zaparzacze typu szczypce czy kulki odpadają (poza herbatami o których Mariusz powiedział, że już nie urosną  ;), ale jakąś alternatywą mogą być filtry papierowe. są całkiem duże i sięgają dna kubka/ czajniczka
jeśli mamy więcej czasu najlepiej pozwolić liściom "popływać" ;), np w szklanym dzbanku, a później przelać je przez sitko do czajniczka, albo szybko je rozlać do czarek po zaparzeniu.
#15
Akcesoria / Odp: Stolik i utensylia do gongfu
28 August, 2009, 12:29:35 PM
to ja od razu zamawiam jednego gaiwana ;D. może Czarka zacznie serwować też w nich herbatę na miejscu... :) na pewno znaleźliby się chętni.