A próbowaliście kiedyś nalewki z czystka:
1. Z ususzonej rośliny odrywamy liście, a następnie korzystając z moździerza rozdrabniamy je na w miarę jednolity pył.
2. Przygotowane liście przesypujemy do butelki, w której będziemy wykonywać nalewkę. Ich ilość powinna stanowić około 1/3 objętości tego naczynia.
3. Następnie do butelki wlewamy alkohol (około 60% spirytus), którego objętość będzie mniej więcej 2 razy większa od objętości rozdrobnionych liści.
4. Przygotowaną mieszaninę odstawiamy na okres około jednego miesiąca starając się jednak raz na jakiś czas intensywnie zamieszać zawartość butelki.
5. Po miesiącu roztwór powinien być gotowy. Korzystając z papierowego filtra, lub bardzo drobnego sitka, oddzielamy liście od alkoholu. Uzyskana ciecz powinna posiadać głęboką zieloną barwę oraz być w miarę przejrzysta.
6. Aby nie spożywać tak silnego alkoholu, którego smak i zapach nie każdemu może odpowiadać, polecamy wykonanie syropu. Jego wykonanie jest bardzo proste - wystarczy że do wyciągu z czystka dodacie identyczną część miodu. Gotową mieszaninę warto odstawić na jakiś czas, tak aby oba składniki dobrze połączyły się ze sobą. Łyżeczkę gotowego syropu należy spożywać 2-3 razy dziennie.
przepis pochodzi z: http://www.crete.pl
1. Z ususzonej rośliny odrywamy liście, a następnie korzystając z moździerza rozdrabniamy je na w miarę jednolity pył.
2. Przygotowane liście przesypujemy do butelki, w której będziemy wykonywać nalewkę. Ich ilość powinna stanowić około 1/3 objętości tego naczynia.
3. Następnie do butelki wlewamy alkohol (około 60% spirytus), którego objętość będzie mniej więcej 2 razy większa od objętości rozdrobnionych liści.
4. Przygotowaną mieszaninę odstawiamy na okres około jednego miesiąca starając się jednak raz na jakiś czas intensywnie zamieszać zawartość butelki.
5. Po miesiącu roztwór powinien być gotowy. Korzystając z papierowego filtra, lub bardzo drobnego sitka, oddzielamy liście od alkoholu. Uzyskana ciecz powinna posiadać głęboką zieloną barwę oraz być w miarę przejrzysta.
6. Aby nie spożywać tak silnego alkoholu, którego smak i zapach nie każdemu może odpowiadać, polecamy wykonanie syropu. Jego wykonanie jest bardzo proste - wystarczy że do wyciągu z czystka dodacie identyczną część miodu. Gotową mieszaninę warto odstawić na jakiś czas, tak aby oba składniki dobrze połączyły się ze sobą. Łyżeczkę gotowego syropu należy spożywać 2-3 razy dziennie.
przepis pochodzi z: http://www.crete.pl