Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - VVojciech

#1
Herbaty dla miłośników / Odp: Moja ulubiona herbata
06 September, 2009, 16:50:56 PM
Hmm cukier to niby cukier.

Ale polecam sdodanie trochę miodu spadziowego do yerby. Nie za dużo, tyle aby posmak był.

I do wszelkiego rodzaju naparów owocowych pasuje miód inna fruktoza. Wtedy robi się taki soczek ;D
#2
Herbaty dla miłośników / Odp: Moja ulubiona herbata
06 September, 2009, 16:15:13 PM
Powiem szczerze, że jak dla mnie najlepszym dodatkiem do herbaty (jeżeli w ogóle ma jakiś być ) to są owoce, nie takie liofizowane oczywiście. Mówię o rywalach imbirowych pierniczków i herbatniczków ;D

#3
Cena nie jest niestety( a może na szczęście ? ) do końca wyznacznikiem smaku herbaty. Czasem te naprawdę drogie w cale nie smakują jakoś wyjątkowo.

Ja proponuję metodę "wszystkiego po trochu" 5-10g różnych gatunków, smaków itd. W domu degustacja, ocena i potem powrót po kilkanaście gramów tej najsmaczniejszej ;D

#4
Herbaty pu-erh / Odp: pu erh
06 September, 2009, 16:06:17 PM
Ja polecam po piciu białego pu-erha sięgnąć po Pilsnera Urquella, naprawdę ciekawe  doznania smakowe  ;D
#5
Herbaty dla miłośników / Odp: Moja ulubiona herbata
06 September, 2009, 16:01:43 PM
Ja jestem raczej amatorem cukierków z zielonej herbaty jeżeli chodzi o niepłynne specjały. Ciekawa alternatywa dla zwykłych słodyczy.
#6
Herbaty dla miłośników / Odp: Moja ulubiona herbata
06 September, 2009, 15:56:10 PM
wow, serio jest tam w menu napar z imbirowego pierniczka ? xD


No może ma to sens, bo zupki chińskie też należałyby do herbat  ;D
#7
Herbaty dla miłośników / Odp: Moja ulubiona herbata
06 September, 2009, 14:36:29 PM
Skoro Yerba Mate to nie herbata to czemu jest sprzedawana w herbaciarni ?  ;D

Zawsze myślałem, że herbata to napar z czegokolwiek co się da zaparzyć.

Jest jakaś techniczna definicja herbaty, która wyklucza z niej Yerbę ? Zioła chyba też powinny być wykluczone, bo mięta i inne szałwie mają mało wspólnego z herbacianymi krzewami, a mimo to mówi sie o "herbatkach ziołowych".
#8
Mi do śniadania najlepiej pasuje pu-erh. Łatwo go przyrządzić kiedy jest się jeszcze torchę zaspanym. No i przez swój sposób parzenia raczej nie da się go zepsuć :D

Tutaj polecałbym dwa smaki (jak ktoś w ogóle lubie pu-erhy)
Królewski - ma dość intensywny smak i aromat
Organiczny - łagodniejszy w smaku