Kieski pomysł. Herbata lubi przestrzeń w której może swobodnie rozwinąć liście, a tego typu zaparzacz tego nie zapewni. Ponadto, metalowy zaparzacz może ingerować w smak naparu, dlatego moim zdaniem najlepsze są czajniczki z ceramicznym filtrem.
This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.
Show posts MenuQuotePoszczególne osoby wykazują różną wrażliwość na działanie kofeiny. Niedawno wykryto gen ,,powolnego metabolizmu", którego obecność powoduje spowolnienie wydalania kofeiny z ustroju. Opublikowane niedawno badania epidemiologiczne wykazały, że osoby posiadające ten gen mają podwyższone ryzyko wystąpienia zawału serca. Wydaje się, że kofeina może pośredniczyć w tym efekcie ale wspomniana hipoteza wymaga potwierdzenia naukowego.
Quote from: krzysztofsf on 25 January, 2011, 09:11:14 AM
Czy jest szansa, ze w ramach stowarzyszenia (czy nalezy jakos osobno, poza wpisaniem sie w watku zglaszac akces?) pojawi sie mozliwosc zamawiania herbat nie bedacych w stalej ofercie? jakas osobna zakladka w sklepie z podaniem jakie herbaty moga byc zamowione przy okazji standardowych zakupow u dostawcy.
Np. w przypadku Pu Erh gdyby byly podane ciekawe propozycje z orientacyjna cena i mozliwoscia deklarowania jaka czesc ciastka czy cegly ktos chcialby nabyc.
Chetnie bym na przyklad cierpliwie zaczekal kilka miesiecy od zadeklarowania checi zakupu kawalka na mozliwosc skosztowania naturalnie postarzalego Pu Erh w wieku 15+ lat (chyba od tego wieku raw zaczyna przechodzic w starego Pu Erh, ktory nasladowany jest gotowaniem?).
Quote from: Tymah on 16 July, 2010, 13:52:13 PMGaiwany tego typu są dostępne w wielu e-sklepach jak również na ebay'u: http://cgi.ebay.com/BIG-Clear-Glass-Gaiwan-200cc-Heat-Resistant-Gongfu-Tea-/200418066451?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ea9d90013
Z chęcią nabyłbym szklany gaiwan. Gdyby ktoś dysponował takim na sprzedaż, proszę o kontakt.
Quote from: moniqe on 02 May, 2010, 15:37:33 PM
no właśnie - UMAMI.. Obecne Gyokuro jest pod tym względem super, bardzo lubię ten posmak, kojarzy mi się bardzo pozytywnie, ale nigdy nie parzę Gyokuro dłużej niż 1,5 minuty. A wy jak parzycie tę herbatę? Czy bardzo się różni temperatura 60 stopni zaparzania od np. 70 czy 80-ciu?
Page created in 0.006 seconds with 17 queries.