Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - paz

#1
Tematy luźne / Odp: Muzyka a herbata
23 April, 2010, 15:53:25 PM
Bardzo ciekawy temat :)

Jednak żeby powiedzieć jakiej muzyki lubię słuchać "do" herbaty, muszę najpierw powiedzieć, że bardzo duże znaczenie ma dla mnie również pogoda. Nie wiem czy ktoś jeszcze ma takie odczucia, ale każda, absolutnie każda herbata wygląda przepięknie w blasku słońca. I to właśnie w takie dni wypijam najwięcej mojego ulubionego napoju ;)

Zaś co do muzyki "herbacianej", to polecam Japończyków - Nujabesa, Uyamę Hiroto i Nomaka. Kilka przykładowych kawałków:

http://www.youtube.com/watch?v=v9aXlTqOdEY
http://www.youtube.com/watch?v=T2w-SMW_nSE
http://www.youtube.com/watch?v=G2M4AgF4Xbc
http://www.youtube.com/watch?v=GyDegGlD4nQ
http://www.youtube.com/watch?v=0lM908TkcPo
http://www.youtube.com/watch?v=fzxPEGY06ko
http://www.youtube.com/watch?v=O7D0mnULmxs
http://www.youtube.com/watch?v=ohPXwonrU14
http://www.youtube.com/watch?v=w2NQditiTm4
http://www.youtube.com/watch?v=5vh0K2YlFv0

Nie wszystkie są może wystarczająco spokojne, ale wprawiają mnie w wyjątkowo pogodny i pełen spokoju nastrój. :)
#2
Akcesoria / Odp: Gaiwan - gdzie szukać?
20 March, 2010, 22:25:29 PM
eBay. Sam tam się zaopatrzyłem w swój i mimo że kosztował jakieś 15 dolarów to jest kształtny i całkiem solidnie wykonany. Za przesyłkę, nawet z Chin, w przypadku tak małego przedmiotu zapłacisz niedużo, a i frajda że dostajesz coś w pudełku z chińskimi znaczkami jest spora ;)

Większość zagranicznych sklepów herbacianych też ma gaiwany w ofercie i są całkiem chętni do wysyłania towaru za granicę, wystarczy napisać maila ;) Nie wiem, na ile to forum podlega pod sklep e-herbata więc nie podam konkretnych linków ale chwila szukania na google i spokojnie znajdziesz coś dla siebie.
#3
Akcesoria / Odp: Czajniczki i dzbanki do herbaty
11 March, 2010, 15:29:06 PM
Ja jeszcze dorzucę do wypowiedzi kolegi Tymaha, że nie każde czarki trzeba koniecznie przeznaczać do jednego rodzaju herbaty. Jeśli np. chciałbyś się zaopatrzyć w czarki żeliwne lub porcelanowe, to wystarczy że przemyjesz je ciepłą wodą i lekko przetrzesz ściereczką żeby usunąć osad i już będzie w porządku. Przeznaczanie czarek do konkretnych typów herbaty ma sens raczej w przypadku czarek ceramicznych, nieglazurowanych od strony wewnętrznej.
#4
Herbaty na co dzień / Odp: Suszone owoce a herbata
24 February, 2010, 13:46:21 PM
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale do takich eksperymentów "na własną rękę" chyba lepiej nadają się herbaty czarne niż zielone? Chyba, że mówimy o zielonych japońskich, które są bardzo wrażliwe i czytałem o dodawaniu do nich np. ananasa z całkiem pozytywnym skutkiem ;)
#5
Akcesoria / Odp: Ceramika japońska
20 February, 2010, 11:16:53 AM
Quote from: shinmai on 12 December, 2009, 02:23:09 AMtradycyjnie pije się w Japonii herbatę z czarek - yunomi (chociaż czarka to po japońsku także chawan, ale tak określa się raczej z jednej strony większe i szersze czarki wykorzystywane w chanoyu - matchawany, z drugiej miseczki na ryż).

Z tego co mi wiadomo, to masz rację - chawan odnosi się tylko i wyłącznie do dużych czarek wykorzystywanych w chanoyu do przygotowywania matchy.

Jeśli zaś chodzi o yunomi, to jest to pojęcie dość, powiedziałbym, luźne. Jak można się przekonać chociażby na artisticnippon, Japończycy nazywają tak zarówno małe i duże czarki porcelanowe, te charakterystyczne "baloniki" w stylu kyoto jak i dużo większe i masywniejsze, niemalże kubki(tyle, że bez ucha ;) ) w stylu hagi.
#6
Herbaty na co dzień / Odp: Woda
19 February, 2010, 22:00:09 PM
Quote from: mariusz on 26 August, 2009, 16:44:46 PM
My w herbaciarni mamy Dar Natury - wybraliśmy tą wodę - choć na początku trochę zastanawiałem się czy taki skład będzie dobry, gdyż wapnia nie ma w niej mało:

Kationy
Wapniowy Ca2+   91,18 mg / l
Magnezowy Mg2+   15,19 mg / l
Sodowy Na+   10,00 mg / l
Potasowy K+   1,70 mg / l

Aniony
Wodorowęglanowy HCO3-   331,80 mg / l
Fluorkowy F-   0,18 mg / l
Chlorkowy Cl-   9,90 mg / l
Siarczanowy SO42-   27,57 mg / l

Jak na mój gust zdecydowanie za dużo wapnia i trochę za dużo sodu. Zależy oczywiście do jakich herbat używasz takiej wody. Chińskie są dużo bardziej "tolerancyjne" jeśli chodzi o zawartość minerałów, szczególnie te o mocnym i wyrazistym smaku czyli pu-erh i czarne. W przypadku herbat japońskich(nawet tych średniej jakości) woda z Ca dużo powyżej 50 mg/l i Na powyżej 5mg/l znacznie pogarsza smak.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że do herbaty powinno się używać wody źródlanej, a nie mineralnej. Koniecznie butelkowanej, woda z kranu odpada w przedbiegach ;) testowałem kiedyś te filtry-wynalazki, ale żaden z nich się za bardzo nie sprawdził.

Osobiście do parzenia herbat używam Primavery albo tej nowej Górskiej Natury. Ta druga jest jednak trochę droższa i zostawiam ją najczęściej do herbat japońskich, a Primavere do chińskich. Kiedyś w Tesco była taka ich "markowa" ;) woda, nazywała się Odrodzenie czy jakoś tak. Chyba ją wycofali, bo od jakiegoś czasu jej nie widziałem. Jakby ktoś na nią trafił to też bardzo dobrze się nadaje "do herbaty".