Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - misjonarz

#1
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
17 March, 2010, 15:43:01 PM
ale najbardziej to zasmakowała mi chryzantemowa - piłem po 4-5 filiżanek dziennie.
Mam pytanie. Ważne jak dla mnie.
dziś otrzymałem wyniki badań. Mam podwyższony horesterol i problemy z ciśnieniem.
Wiadomo, że najważniejsza jest odpowiednia dieta ale jest może herbata, która pomaga z tym walczyć? 
#2
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
03 March, 2010, 22:00:07 PM
dziś dostałem coś takiego:
barley  tea (mugicha)
gerstenkorn tee
Brewed by
osaka, japan

wygląda jak nasiona

co to jest za herbata i jak sie ją parzy?
#3
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
19 February, 2010, 12:11:00 PM
nie wiem:) nie bardzo wiem jak to rozpoznać.
#4
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
15 February, 2010, 18:27:56 PM
przyznam, że subiektywnie ta herbata smakuje zdecydowanie gorzej niż ta zielona.
#5
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
10 February, 2010, 18:56:54 PM
zostałem dziś obdarowany takową herbatką:
Fujian oolong Tea
Ti kuan yin

taka zielona puszka z malowidłami.

Na wieczku widnieje napis: Butterfly Brand.

Kojarzycie to cudeńko?

mam nadzieje, że dobra będzie
#6
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
09 February, 2010, 21:05:46 PM
dzięki za rady. Jutro bede mieć nowy nabytek herbaciany to sie pochwalę.
#7
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
05 February, 2010, 11:36:25 AM
Quote from: Tymah on 05 February, 2010, 10:43:33 AM
To ciągle jest trochę niejasne, bo nie dajesz do końca do zrozumienia, czy zalać liście wodą na kilkanaście sekund, następnie wodę wylać i pozostawić liście w rozgrzanym czajniku na pewien czas, czy jednak pozostawić je w tej wodzie... ;)

Ja to rozumiem w ten sposób:
zalewam listki na ok 30 s, zlewam wodę a następnie czekam jakiś czas aż listki sie rozwiną (bez wody) a następnie zalewam.
#8
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
03 February, 2010, 09:08:44 AM
niech woda z płukania trochę "popracuje" nad liśćmi. - nie rozumiem do końca tego sformułowania.
Czy drugie parzenie (to właściwe) przez 4 min to odpowiedni czas?
#9
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
02 February, 2010, 18:14:21 PM
z niewiedzy. Dziś wieczorem pomęczę ją z 30 s. Czy po wypiciu pierwszego naparu, czyli po dwóch zalewaniach (czyszczący i właściwy) moge po np 30 min znów zalać te same liście do wypicia?
#10
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
02 February, 2010, 17:33:31 PM
dzięki za szybką odpowiedz.
Dziś ją zaparzyłem w ten sposób:
Woda o temp ok 90 stopni zalałem na ok 4 min. Wylałem pierwszy napar, potem znów zalałem na 4 min i wypiłem:) - w smaku super. Dobrze to zrobiłem?
#11
Herbaty na co dzień / specjal gunpowder
02 February, 2010, 16:50:44 PM
Witam,
dostałem wczoraj od znajomego taką herbatę http://eherbata.pl/produkt/opis/10 z tą róźnicą, że na napisem Specjal Gunpowder mam napis China green tea. Na górnym wiczku mam napis w centrum CAP - czy to jest ta sama herbata co linku czy jednak co innego?

Dziękuje za pomoc