This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.
Show posts MenuQuote from: mike on 04 January, 2013, 19:50:04 PMJa ze swojej strony mogę powiedzieć, że herbata ma przede wszystkim Ci smakować. Co do różnicy w "mocy" to na pewno wynika ona z tego, że te marketowe pu-erh'y to sprasowany pył, a nawet prasowane"ciastka" kupione w eherbacie są dużo bardziej "puszyste" i zawierają całe lub prawie całe liście. Stąd możesz mieć wrażenie, że dajesz tyle samo suszu, a w praktyce tego dobrego gatunkowo dajesz mniej. Z tego co jeszcze wiem to młode pu-erh'y są właśnie "mocne" i agresywne w smaku. No na forum są lepsi znawcy ode mnie to Ci powiedzą coś jeszcze. Pozdrawiam.
Teraz moje pytania, bo już zgłupiałem... Jak powinien smakować dobry PU-ERH? Czy powinien być mocny, ziemisty, nieprzezroczysty, lekko gorzki, czy na odwrót lekki w smaku, klarowny i czasem nawet lekko słodkawy?
pozdrawiam
Quote from: mikolaj90 on 25 December, 2012, 17:14:00 PMTo chyba czynność niezbędna w przypadku zaparzania każdej herbaty w każdym naczyniu[no chyba, że istnieją jakieś dziwne wyjątki ], z resztą sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie, pytając ile zaparzać Pozdrawiam.
czy oddzielać fusy
Quote from: SaV1 on 20 December, 2012, 12:25:55 PMhttp://forum.eherbata.pl/index.php/topic,24.msg71.html#msg71
Po drugie, jestem dość leniwy i irytuje mnie czekanie Mam problem z tym całym gotowaniem wody, czekaniem kilku minut z zegarkiem w ręku, potem znowu czekaniem aż herbata się zaparzy. Dlatego czy mogę np. zrobić sobie herbatę rano w dzbanku na cały dzień? Czy zimna herbata ma takie same działanie/właściwości co ciepła? Czy po tylu godzinach stania w tym dzbanku może coś z niej ulecieć?
Quote from: SaV1 on 20 December, 2012, 12:25:55 PMNa eherbacie masz napisane dla bardzo wielu herbat ilości na 100ml, myślę że jeśli przeliczysz sobie to na wymaganą ilość wody nie wyjdzie źle.
Po trzecie, ale trochę w temacie drugiego. Jeżeli przyjmiemy, że opisany przeze mnie sposób picia zimnej herbaty z dzbanka na cały dzień jest realny, to jakie są miary na litr? Teraz, jak robię w normalnym kubku (posiadam taki mały okrągły zaparzacz, który kupuje się w każdym markecie), to wsypuje połowę tego kółka. Ile musiałbym wsypać na cały dzbanek?
Page created in 0.006 seconds with 17 queries.