Jako iż często nasuwają mi się pomniejsze herbaciane pytania dla których może i nie warto zakładać za każdym razem nowych tematów, postanowiłem założyć ten jeden temat ogólny.
Zachęcam także inne osoby do zadawania wszelkich pomniejszych herbacianych pytań w tym temacie oraz na ich odpowiadanie.
Moje pierwsze pytanie które ostatnio mi się nasuwało, to skąd bierze się złoty kolor w pączkach niektórych herbat? przeglądając różne herbaty zauważyłem iż występuję on tylko w tych bardziej utlenionych, co nakierowuje mnie na myślenie że białe pączki po utlenieniu nabierają własnie koloru złotego?
Dokładnie tak jest jak Ci się Danielu wydaje ;D Tipsy w herbatach czarnych i puerh utleniają się właśnie na jasno brązowy-złocisty kolor. W dalszym ciągu jednak przechodzą taki sam proces produkcyjny jak reszta liści. Ich kolor wynika jedynie z wieku - młodsze liście zawsze są jaśniejsze i mają bardziej żywe kolory.
Świetnie! czyli z tego co dalej się przyglądnąłem można sobie oszacować częściowo wiek pu-erh'a na podstawie koloru pączków :D
Aż dziwne że tak istotna informacja nie jest nigdzie wprost łatwo dostępna.
Żółto-złoty kolor tipsów zawdzięczamy teaflawinom – polifenolom, które są żółtym barwnikiem w herbatach utlenianych.
W procesie rolowania liści soki herbaty oblepiają pokryte meszkiem liście, a zawarte w tym soku epikatechiny i epigallokatechiny utleniają się do teaflawin.
Złoty kolor tipsów jest więc bardziej związany z rolowaniem/ugniataniem liści, niż z samym utlenianiem. Zauważcie, że oolong bai hao, mimo bardzo wysokiego stopnia utlenienia, zachowuje srebrne tipsy. Podobnie nowy styl herbat silver tips ze Sri Lanki – moda rozpoczęta przez herbatę ,,New Vithanakande".
O jaki wiek pu-erha Ci dokładnie chodzi, Danielu? Wiek krzewu, czy czas leżakowania herbaty?
Konradzie - O czas leżakowania, patrząc się na surowe pu-erh'y z waszego sklepu oraz także innych, w większości te starsze mają bardziej ciemne-złote pączki, podczas gdy te młodsze jaśniejsze-białe.
Nawet jeśli ten kolor występuje przez utlenianie z sokiem, czy kierowanie się tym kolorem do częściowego ustalenia wieku leżakowania pu-erh'a lub też poziomu utlenienia danej herbaty nie byłoby prawidłowe?
(tak przy okazji, zauważyłem że chyba na stronie czas się prawidłowo nie wyświetla, aktualnie jest 20:59 a na stronie 19:59)
Kolor jak najbardziej jest dobrym wyznacznikiem stopnia dojrzałości herbaty – nie ogranicza się to do koloru pąków, ale całych liści. Stopień dojrzałości niestety nie jest jednoznaczny z wiekiem, to byłoby zbyt łatwe. :-)
Pu'er z roku 2010, leżakujący w tradycyjnym hongkońskim magazynie, będzie nieco ciemniejszy niż pu'er z 2000 roku, który cały swój żywot spędził na przykład w Kunmingu (Yunnan).
Typ leżakowania można rozpoznać po smaku i znając już smak, aromat i kolor liści można w przybliżeniu zgadywać wiek. Sam kolor liści to za mało.
Dzięki za informacje!
Pu-erhy do pełnego zrozumienia będą zapewne trudniejszą i jednocześnie ciekawszą herbatą :D