Forum Herbaciane

Herbata forum => Herbaty dla miłośników => Topic started by: mikolaj90 on 03 July, 2011, 21:07:00 PM

Title: Parzenie na eherbata.pl
Post by: mikolaj90 on 03 July, 2011, 21:07:00 PM
Witam. Chciałbym zapytać czy informacje dotyczące parzenia herbat na stronie eherbata.pl do każdego gatunku herbaty są odpowiadające ?

Jeżeli już piszę, prosiłbym o napisanie mi jak parzyć gatunki Yerba Mate, gdyż zamówiłem 2 gatunki i nie wiem jak dokładnie (najlepiej) zaparzyć sobie taką herbatę. Pozdrawiam.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: ziomiwan on 03 July, 2011, 21:21:30 PM
Yerbę zawsze bez względu na wszystko parzymy w temperaturze 65-85(max!!)stopni i ani troszkę więcej, bo ją poparzymy i będzie niedobra.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: mariusz on 03 July, 2011, 22:40:33 PM
W przypadku yerby, odchylenia nie są duże od różnych gatunków. Według mnie idealną temperaturą dla yerby jest 70 stopni. Wymaga to oczywiście schłodzenia do okolic 75 stopni - wtedy po przelaniu temparatura jest optymalna.

W yerba mate ja osobiscie nie lubię letniej yerby. Musi być dla mniej albo lodowata albo 70 stopni właśnie.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: ziomiwan on 03 July, 2011, 23:16:23 PM
Bez dwóch zdań zgadzam się z Twoim zdaniem Mariuszu!
Yerba albo 70stopni (po zalaniu lekko schłodzona jakieś 10stopni), albo bardzo zimna. Letnia smakuje nijak i dziwnie.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: mikolaj90 on 06 July, 2011, 22:07:22 PM
I tradycyjnie sypiemy do np. zaparzacza 1 łyżeczkę Yerby ? Prosiłbym o wytłumaczenie, gdyż pierwszy raz spotykam się z tym gatunkiem.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: krzysztofsf on 07 July, 2011, 10:44:57 AM
Quote from: mikolaj90 on 06 July, 2011, 22:07:22 PM
I tradycyjnie sypiemy do np. zaparzacza 1 łyżeczkę Yerby ? Prosiłbym o wytłumaczenie, gdyż pierwszy raz spotykam się z tym gatunkiem.

z google takie cos mi wyskoczylo.

http://yerbamateinfo.pl/parzenie-przygotowanie.html

mam wrazenie, ze picie Yerba jest bardzo "zaborcze" i po jakims czasie systematycznego picia w wiekszych ilosciach wyklucza chec na inne napoje.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: mikolaj90 on 07 July, 2011, 15:43:16 PM
Przeczytałem, że Yerba Mate ma również substancja nowotworowe. Nie wiem ile w tym prawdy, uważam, że to po prostu kłamstwo. Zawiera ona wiele witamin, aminokwasów, polifenoli; antyoksydantów.

Co do zaparzania chciałbym wszystko podsumować. Yerbe po prostu parzymy w sposób jaki jest pokazany na wielu stronach intenetowych, np. http://www.yerba-mate.herbaty.net.pl/yerba-mate-zaparzanie.html ?

Nie uważacie, że 1/2 do 3/4 objętości naczynia to nie za dużo ?

Wiem, że pytanie może wydawać się głupie, ale yerbe można parzyć najprościej w filiżance przez 3-5 minut w temperaturze 70 stopni ? Bardziej wydaje mi się lepszy; korzystniejszy ten pierwszy sposób.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: tanhayi on 07 July, 2011, 16:44:26 PM
Np. teraz powiem że 3 minuty parzenia Marynin to chyba za dużo. Napar dość mocny po tym jak parzyłem go 2,5 minuty. Zobaczymy jak drugie parzenie w tym samym czasie.

I drugie jest bardzo dobre, wyraziste. Dałem łyżeczkę kopcytą na 150ml. Może za dużo?
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: mikolaj90 on 08 July, 2011, 20:03:03 PM
Co do mojego posta wyżej wszystko już wyjaśniłem. Lecz za to chcę zapytać, czy drugi zalew Yerby zalewany taką samą temperaturą co pierwszy czyli 70 stopni ?
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: ziomiwan on 08 July, 2011, 23:52:12 PM
Każde zalanie yerby zalewamy taką samą temperaturą, dlatego najlepiej wlać sobie np. 1l wody do termosu i dolewać po wypiciu.
Najlepiej jest właśnie parzyć w jakimś matero czyli naczynku przeznaczonym do yerbym mają one zazwyczaj 150-300ml max. a zasypanie naczynka do 1/2, 3/4 daje nam niemal cały dzień picia yerby, bo spokojnie 9zalań wyciśniesz jeśli nie więcej. Nie patrzysz przy tym na czasy parzenia, bo pijesz yerbę kiedy chcesz. Do sączenia jej z matero potrzebna nam bombilla czyli rurka z filtrem.
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: mikolaj90 on 09 July, 2011, 20:00:45 PM
A zalanie yerby na zimno w stylu terere uwolni z niej wszystkie minerały i substancje ?
Title: Odp: Parzenie na eherbata.pl
Post by: ziomiwan on 09 July, 2011, 22:17:48 PM
Tak. Ale trzeba pamiętać, że trzeba zalać ją niemalże lodowatą wodą, jest to tzw. "parzenie na zimno". Letnia woda nie da pożądanego naparu.