Witam! Nie dawno zakupiłem herbatę, po raz pierwszy w życiu inną niż zwykłą ze sklepu. Chciałem nie aromatyzowaną. Koleś polecił coś takiego:
(http://img855.imageshack.us/img855/268/zdjcie0196n.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/855/zdjcie0196n.jpg/)
Nie wyszła mi za dobra, może taka jest nie wiem. Chciałbym się coś o niej dowiedzieć więcej, jak parzyć, i co to w ogóle jest. Dzięki z góry.
Jakbyś mógł zrobić zdjęcie suszu byłbym wdzięczny. Jak najlepszej jakości.
Przepraszam za jakość ale mam tylko aparat na komórce. Są to takie sprasowane liście które się otworzyły podczas parzenia, kolor ciemno zielony:
(http://img813.imageshack.us/img813/9088/zdjcie0200e.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/813/zdjcie0200e.jpg/)
Herbata była delikatnie żółtawa, przezroczysta prawie jak woda. Smak łagodny, ale działanie mocne :)
Jest to Oolong. Jaki? Nie wiem.
Moje zalecenie do parzenia to styl Gong Fu temperatura 95-98. Pierwsze parzenie 15 sek. Ilość suszu około 1,5 łyżeczki na 150 ml gaiwan.
Dzięki bardzo. Zastosuje się do zaleceń i coś napiszę.
Czekam na wrażenia;)
Wczoraj wieczorem sobie zaparzyłem. Dałem 1,5 łyżeczki do filtra od kawy, do kubka i zalałem wrzątkiem na minutę. Kompletnie inna bajka, zapach i smak delikatnie kwiatowy tak jak mówił mi sprzedawca. Jestem zadowolony.
Zaparz ją jeszcze kilka razy, a smak i zapach przy drugim parzeniu będzie mocniejszy.