Forum Herbaciane

Herbata forum => Gatunki herbat i rodzaje => Topic started by: JaCube on 26 May, 2011, 21:15:54 PM

Title: Nieznana herbata
Post by: JaCube on 26 May, 2011, 21:15:54 PM
Witam! Nie dawno zakupiłem herbatę, po raz pierwszy w życiu inną niż zwykłą ze sklepu. Chciałem nie aromatyzowaną. Koleś polecił coś takiego:
(http://img855.imageshack.us/img855/268/zdjcie0196n.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/855/zdjcie0196n.jpg/)
Nie wyszła mi za dobra, może taka jest nie wiem. Chciałbym się coś o niej dowiedzieć więcej, jak parzyć, i co to w ogóle jest. Dzięki z góry.

Title: Odp: Nieznana herbata
Post by: tanhayi on 26 May, 2011, 21:21:03 PM
Jakbyś mógł zrobić zdjęcie suszu byłbym wdzięczny. Jak najlepszej jakości.
Title: Odp: Nieznana herbata
Post by: JaCube on 26 May, 2011, 21:32:20 PM
Przepraszam za jakość ale mam tylko aparat na komórce. Są to takie sprasowane liście które się otworzyły podczas parzenia, kolor ciemno zielony:
(http://img813.imageshack.us/img813/9088/zdjcie0200e.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/813/zdjcie0200e.jpg/)
Herbata była delikatnie żółtawa, przezroczysta prawie jak woda. Smak łagodny, ale działanie mocne :)
Title: Odp: Nieznana herbata
Post by: tanhayi on 26 May, 2011, 21:34:44 PM
Jest to Oolong. Jaki? Nie wiem.

Moje zalecenie do parzenia to styl Gong Fu temperatura 95-98. Pierwsze parzenie 15 sek. Ilość suszu około 1,5 łyżeczki na 150 ml gaiwan.
Title: Odp: Nieznana herbata
Post by: JaCube on 26 May, 2011, 21:42:30 PM
Dzięki bardzo. Zastosuje się do zaleceń i coś napiszę.
Title: Odp: Nieznana herbata
Post by: tanhayi on 27 May, 2011, 18:26:36 PM
Czekam na wrażenia;)
Title: Odp: Nieznana herbata
Post by: JaCube on 28 May, 2011, 09:35:15 AM
Wczoraj wieczorem sobie zaparzyłem. Dałem 1,5 łyżeczki do filtra od kawy, do kubka i zalałem wrzątkiem na minutę. Kompletnie inna bajka, zapach i smak delikatnie kwiatowy tak jak mówił mi sprzedawca. Jestem zadowolony.
Title: Odp: Nieznana herbata
Post by: ziomiwan on 28 May, 2011, 15:45:32 PM
Zaparz ją jeszcze kilka razy, a smak i zapach przy drugim parzeniu będzie mocniejszy.