Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?Adam
60 to wcale nie tak mało;)
wydaje mi się. powtarzam. wydaję mi się że większość dobrych Oolongów z Wu Yi są o mniej więcej tym stopniu fermentacji.
60 % oksydacji to nie mało, granica przebiega mniej więcej na Tie Guan Yin klasycznym (którego nie mamy w takim stopniu - ten który mamy ma ok 40 %).
Sformułowanie być może niefortunne (chodzi o "niższy stopień"), jednak od 60% oksydacji mają wszystkie ciemne oolongi z WuYi poza Tie Luo Chan oraz Bai Ji Guanem.
Więc łatwiej wymienić które są o wyższym stopniu - 60, 65 stopni ma Da Haong Pao, Shui Xian, Huang Guan Yin, Rou Gui, Dan Cong ma 70%, tak samo Oriental Beauty które ma 70-75% i jest bodajże najmocniej oksydowanym oolongiem.
Jeszcze kiedys czytalem, ze na upartego i na sle mozna Darjeeling zaliczyc do bardzo mocno fermentowanych oolong, poniewz maja wczesniej przerywana fermentacje niz typowe czarne herbaty.