Forum Herbaciane

Herbata forum => Gatunki herbat i rodzaje => Herbaty oolong => Topic started by: tripod on 20 April, 2011, 10:40:27 AM

Title: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
Post by: tripod on 20 April, 2011, 10:40:27 AM
Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?Adam
Title: Odp: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
Post by: tanhayi on 20 April, 2011, 11:03:20 AM
60 to wcale nie tak mało;)

wydaje mi się. powtarzam. wydaję mi się że większość dobrych Oolongów z Wu Yi są o mniej więcej tym stopniu fermentacji.
Title: Odp: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
Post by: mariusz on 20 April, 2011, 11:16:46 AM
60 % oksydacji to nie mało,  granica przebiega mniej więcej na Tie Guan Yin klasycznym (którego nie mamy w takim stopniu - ten który mamy ma ok 40 %).

Sformułowanie być może niefortunne (chodzi o "niższy stopień"), jednak od 60% oksydacji mają wszystkie ciemne oolongi z WuYi poza Tie Luo Chan oraz Bai Ji Guanem.

Więc łatwiej wymienić które są o wyższym stopniu - 60, 65 stopni ma Da Haong Pao, Shui Xian, Huang Guan Yin, Rou Gui, Dan Cong ma 70%, tak samo Oriental Beauty które ma 70-75% i jest bodajże najmocniej oksydowanym oolongiem.
Title: Odp: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
Post by: krzysztofsf on 20 April, 2011, 17:43:25 PM
Jeszcze kiedys czytalem, ze na upartego i na sle mozna Darjeeling  zaliczyc do bardzo mocno fermentowanych oolong, poniewz maja wczesniej przerywana fermentacje niz typowe czarne herbaty.